У “љепотици” досадашњег дијела ЕУРО-а, сусрету првог кола Ц скупине Низоземска је у Амстердаму побиједила Украјину са 3-2 остваривши прву побједу на еуропским првенствима након 2008.

Била је то фантастична утакмица у којој су Низоземци водили са 2-0, Украјина је у завршници сусрета успјела изједначити, да би домаћин пет минута прије краја ипак успио изборити побједу.

Стријелци за “Орање” били су Џорџинио Вајналдум (52), Вут Вегхорст (59) и Дензел Дамфриз (85), док су за Украјину забили Андриј Јармоленко (75) и Роман Јеремчук (79).

Низоземци су чак 13 година чекали побједу на еуропском првенству. Посљедну побједу на ЕУРО-у “Орање” је остварило у липњу 2008. против Румуњске у скупини (2-0). Потом су изгубили од Русије у четвртфиналу (1-3), затим све три утакмице у скупини на ЕП у Пољској и Украјину 2012. (Данска 0-1, Нјемачка 1-2, Португал 1-2), док их у Француској 2016. није нити било.

Црна серија је напокон прекинута побједом против Украјине у којој су Низоземци имали 2-0 и још низ сјајних прилика, а затим су умало све просули.

Почело је “ватрено” и у првих 10 минута видјели смо три сјајне прилике. Домаћин је већ у другој минути имао прилику, но Бушчан је обранио Депајев ударац. Узвратили су Украјинци из корнера, но Јармоленко није добро захватио лопту. У шестој минути сјајну прилику је имао и Дамфриз, али је промашио зицер.

Нову прилику Низоземска је имала у 23. минути. Испред Бушчана се нашао Ван Анхолт, но украјинска “јединица” још једном је сјајно реагирала. Бранич Кристал Паласа се окушао и у 37. минути, али је пуцао преко гола.

У 40. минути Вајналдум је упутио фантастичан ударац са око 20 метара, али је Бушчан поново сјајно обранио. До краја полувремена прилику су имали и гости, Јармоленко је изашао испред Стекеленбурга, но низоземски вратар је био бржи.

Далеко бољу игру Низоземци су окрунили водством у 52. минути, а стријелац је био Вајналдум. Де Рон је убацио у казнени простор, украјински голман одбио лопту, а Вајналдум налетио на одбијанац и забио за водство.

Само пет минута касније било је 2-0. Дамфриз је пробио страну, лопта се одбила до Wегхорста који је постигао гол за 2-0.

Трачак наде за Украјину појавио се у 75. минути када је Јармоленко фантастичним голом са 20 метара смањио на 2-1. Био је то сасвим сигурно најљепши гол досадашњег дијела првенства. Украјина се потпуно вратила у 79. минути када је Јеремчук главом забио за 2-2 на убачај Малоновског.

Пет минута прије краја ове фантастичне утакмице Низоземска је ипак вратила предност. Аке је центрирао, а Дамфриз главом погодио за коначних 3-2.

Standings provided by SofaScore LiveScore