У јами „Омазићи“ РМУ Бановићи, није дошло до експлозије већ до избијања пожара, казао је в.д. генералног директора Фадил Кудумовић.

„Пожар у јами „Омазићи“ догодио се у недјељу, 28. марта у 07:00 сати између двије смјене, када у јами није било радника и живот ниједног упосленика није био угрожен, казао је он.

Оштро демантујемо и изјаву да је приликом пожара у јами уништена опрема вриједна неколико десетина милиона марака, јер пожар није избио у дијелу јаме у којем се налазе машине и опрема. Катастрофа је избјегнута, не како госпођица Пирић наводи због помијерања сата на љетно рачунање времена, већ захваљујући благовременој интервенцији чланова чете за спасавање рудника „Бановићи“.

Федерална заступница Елзина Пирић казала је да је у руднику „Бановићи“ у недјељу 28. марта у јами „Омазићи“ РМУ „Бановићи“ дошло до експлозије и великог пожара, који два дана није пријављен надлажним институцијама. У својој изјави навела је и да је у пожару уништена опрема вриједна неколико десетина милиона марака, а преко 650 рудара послато на принудни одмор, а да се њихова даљња судбина не зна.

Екипа чланова чете за спасавање у том моменту је била на лицу мјеста и већ након десет минута од избијања пожара сишла у јаму „Омазићи“ на интервенцију. Руководилац Штаба службе за спасавање у 08:30 сати, након засиједања, обавијестио је Федерелног рударског инспектора о случају, а затим и Полицијску станицу Бановићи и Федерално министарство енергије, рударства и индустрије, рекао је в.д. директора.

Сами узроци пожара нису још утврђени, али обзиром на низ „случајних“ догађаја који су претходили времену избијања пожара (у тренутку када рудари нису били у јами) баца озбиљну сумњу на случајност избијања пожара.

Посебно демантујемо изјаву да су радници из јаме послати кући, те да је њихова судбина неизвијесна, истакао је директор.

Напомињемо, да су сви радници и даље у радном односу, а због ванредне ситуације у јами, коју је прогласио Штаб чете за спасавање недуго након пожара, дио радника у складу са Законом и законским актима послат је на кориштење првог дијела годишњег одмора, док су остали радници распоређени на одређене послове у кругу јаме. Недостатак производње из јаме „Омазићи“ биће надокнађен повећањем производње на површинским коповима, тако да ни исплата плата неће бити упитна.

Управа је позвала све упосленике, представнике оба синдиката, да у наредном периоду заједничким радом допринесу стабилизацији производње и да овакве догађаје не користе за додатно усложњавање ситуације у Руднику.

Федералну заступницу Елзину Пирић позивамо да не шири неистине о овом догађају и напомињемо да је као запосленица рудника „Бановићи“ у сваком моменту могла добити информације од стручног лица, овлаштеног од стране директора Друштва. Обзиром да годпођица Пирић од 20. маја прошле године (од смјене тадашње Управе Друштва) није дошла на посао, јасно је да нема провјерене информације и да није упозната са стањем у Руднику. Позивамо је да се врати на посао за који је уредно плаћена, те да својим неистинама не наноси штету и нарушава углед Рудника.