Министарство просвјете и културе Републике Српске одлучило је да извођење наставе буде превентивно обустављено данас у основним и средњим школама, као и рад предшколских установа на подручју Херцеговине због подрхтавања тла на овом простору.

Настава се неће изводити на подручју општина Невесиње, Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, нити у граду Требињу, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

“Оваква одлука донесена је из превентивних разлога, у најбољем интересу дјеце, а настава ће бити касније надокнађена”, истиче се у саопштењу.

Министарство просвјете и културе Републике Српске позива руководство образовних установа на подручју Херцеговине да прате инструкције надлежних стручних служби водећи рачуна да на првом мјесту буде безбједност ученика.

Општински штаб за ванредне ситуације Невесиње одлучио је претходно да ни данас не буде наставе у основним и средњим школама.

Директор ОШ “Ристо Пророковић” Мара Шаран рекла је да су у јучерашњем земљотресу оштећени објекти подручних основних школа у Кифином Селу, Зовом Долу и Џиновој Махали.

Она је додала да оштећења има и на објектима матичне школе, али да није била угрожена безбједност ученика.

Nevesinje nakon zemljotresa
Foto: D. Omanovic – Anadolu Agency

Начелник Штаба за ванредне ситуације општине Невесиње Младен Зубац рекао је да су на подручју ове локалне заједнице највише оштећени кровови објеката.

“Тренутно су највећи проблем стари димњаци који и даље представљају опасност за пролазнике”, навео је он.

Штаб за ванредне ситуације формирао је стручни тим који ће са Цивилном заштитом и Комуналном полицијом обићи локације и објекте чија би оштећења могла угрозити безбједност грађана.

Nevesinje nakon zemljotresa
Foto: D. Omanovic – Anadolu Agency

Посљедњи снажан земљотрес у Невесињу регистрован је у јесен 1979. године са епицентром у селу Лука, када је оштећено 300 кућа.