Тешко је издвојити неку сферу живота која је у Босни и Херцеговини остала поштеђена корупције, па тако и област подстицаја за пољопривредну производњу.

Милиони марака државног новца завршили су у рукама превараната, јер механизми државне контроле нису били активирани.

Бројни пољопривредни стручњаци годинама упозоравају да без сређивања стања на терену, потицаји за пољопривредну производњу неће дати очекивани резултат и да ће у великој мјери то бити узалуд бачен новац.

Ова упозорења добијају потврду искуством новог директора кантоналног Пољопривредног завода доктора Фејзе Бегића. Постављен на ову позицију прије два мјесеца, Фејзић је са инспекторима Завода обилазио терен и током контроле овчара, који су поднијели захтјеве за потицаје, био шокиран затеченим стањем.

„Уназад девет дана, радећи на терену, лично сам свих девет дана боравио са мојим успосленицима, гдје смо заиста, вјерујте ми, бројали овцу по овцу, маркицу по маркицу. И већ 40% људи су лажно приказали стање на терену. Није то мали лажни број. Од 260 оваца он има 19 на терену, а тражи и жели од ове државе да добије потицаје“, рекао је Бегић.

С обзиром на то да овчари по овци добију годишњи потицај од 30 КМ, само у овом једном примјеру свједочимо о покушају крађе 7 230 КМ државног новца. Како се у регистру Тузланског кантона за потицаје налази 54 стада оваца, то значи да је стотине хиљада марака претходних година украдено само у области потицаја овчарства. У Влади Тузланског кантона тврде да сваке године повећавају обим контрола пољопривредника који добијају потицаје, и тако сужавају простор за манипулације у овом сектору.

САМИД ШАРАЦ, помоћник министра пољопривреде ТК

„Окончава се поступак, доноси се рјешење о забрани остваривања новчане подршке у наредне три године и он кроз апликацију, његов захтјев се не може ријешити, онемогућена је та злоупотреба“, казао је Шарац.

ФЕЈЗО БЕГИЋ, равнатељ Пољопривредног завода ТК

„Убиједјен сам да, ако бисмо то истински урадили, и ако нас не би политика и лоби спријечили на том путу, гарантујем да би потицаји за све наше пољопривреднике, који су истински радници, који крваво зарађују динар, могли бити повећани још за 30% у старту“, додао је Бегић.

Суспензија на три године требала би бити тек први корак – оваква пракса биће потпуно онемогућена тек када се активира правосуђе и свака превара, у цијелом ланцу одлучивања, контроле и кориштења средстава, буде кривично санкционисана.