Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић позвао је данас све да предложе било какву идеју о могућност набавке вакцина против вируса корона, истичући да федерална Влада на томе ради даноноћно.

“Радим 24 часа дневно, седам дана, неће ми бити мрско. Отворили смо сваки канал, али чак и лаици могу видјети да велетрговци не играју док роба не постане комерцијална”, рекао је Новалић на сједници Представничког дома Парламента ФБиХ.

Он је навео да су вакцине ствар геополитике и да је Србија најбоље напредовала.

Новалић је нагласио да је ад хок тијело, које и даље функционише, предложило да се остваре директни контакти са амбасадама, те да се вакцине “астра зенека” из Индије покушају набавити заједно са земљама региона.

“Одмах сам звао премијерку Србије и укључили смо се у набавку. Министар Анкица Гудељевић је то урадила прије мене, а ја сам само са 350.000 број вакцина повећао на 500.000. Укључили смо се у групу у којој су Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија”, рекао је Новалић.

Што се тиче набавке вакцина “спутњик ве”, Новалић је рекао да су послали све папире, били код руског амбасадора Игора Калабухова и да је он послао дипломатску ноту Руском фонду.

“Замолили смо и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију да и он пошаље ауторизацију”, објаснио је Новалић.

Говорећи о вакцини “фајзер”, федерални премијер је рекао да су контактирали америчку Амбасаду, која их је упутила на УСАИД, након чега су контактирали Вашингтон.

“Фајзер веома радо разговара, али не можете доћи до тога да вам кажу количину и вријеме испоруке. Кантон Сарајево је знатно прије ушао у тај процес, хтјели смо да се придружимо, али су нам јуче одговорили да не разговарају на тај начин”, рекао је Новалић, нагласивши да се ипак не одустаје ни од тих вакцина.

Новалић је нагласио да су ушли и у процес набавке кинеских вакцина, али да су процедуре врло компликоване, због чега су и у том случају замолили предсједавајућег Савјета министара да ојача позицију писмом намјере.