Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, одговарајући на делегатска питања током данашње сједнице Дома народа, образложио је да се Федерација БиХ првобитно усредсредила на четири канала у жељеној набавци вакцина, од којих је први, амерички, одбачен будући да је тражено да процес води искључиво држава.

У једном од преостала три канала, за набавку руског Спутњик В цјепива, Федерација се удружила с Кантоном Сарајево за заједничку набавку, при чему је Кантон пројект-менаџер, а Федерација осигурава главну финансијску конструкцију.

За други канал, набавке вакцина Астразенека, за шта је био потребан и уговор с индијским премијером, јер је Индија најмасовнији произвођач, прошлог четвртка је отворен, а сутра се затвара позив велетрговцима.

У трећем каналу, према кинеској компанији Синофарм, предстоји уговор након што је процедурално завршено пет од шест постављених увјета.

У свим каналима, наредни корак је потписивање уговора, казао је премијер објашњавајући претходно да су комуникације оствариване путем амбасада и да је партнерима притом требало објашњавати позицију ентитета у комплексној структури Босне и Херцеговине будући да у овом послу препознају државе као нивое.

Федерална влада се усредсредила на наведена три канала, а остали су отворени и канали за набавку преко тзв. терцијарних тржишта, навео је такођер премијер.