Главни мотив нам није задужење од ММФ-а, већ да не црпимо домаће банкарске изворе при задужењу, казао је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић гостујући у емисији “БХТ1 уживо”.

“У нашем буџету имамо домаће и стране изворе. Страни извор је био ММФ, тих 400 милиона што смо се задужили, а 550 милииона су били домаћи извори. Ми пристајемо на други аранжман ММФ-а да не бисмо никако црпили те домаће изворе. Нисмо угрожени на било какав начин и остављамо што више новца домаћем тржишту капитала и банкарском тржишту”, наглашава Новалић.

Он је подсјетио да је предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија упутио писмо ММФ-у у којем је навео спремност БиХ да већ у новембру преговара око новог аранжмана са ММФ-ом.

“Ми нисмо нимало нервозни око тога хоће ли бити одговора или не. То је само једна у низу активности које су на страни извора обезбјеђења средстава за буџет”, додаје Новалић.

Говорећи о новчаном износу евентуалног наредног кредитног задужења, Новалић истиче да су из Федерације БиХ препустили Републици Српској да одреди ту суму.

“Ми тренутно имамо нешто бољу ликвидност мада ни она није загарантирана. Не знамо докад ће дјеловати корона криза. Сума може бити и милијарда марака. Није суштина у томе ни колико ћемо се задужити већ је боље да новац у овој кризи долази извана него да га узимамо са домаћег тржишта”, каже Новалић.

Према његовим ријечима, Закон о извршењу буџета тачно је дефинирао гдје ће се утрошити предвиђених 4.9 милијарди КМ.

“Што се тиче ‘крпљења’ буџетских рупа, ми од 2016. немамо тај проблем. Од 2015. смо трајно враћали милијарду и сто милиона са каматама, а задуживали се 600-700 милиона. Ове године 950 милиона се задужујемо а 950 враћамо. Ни на какав начин не желимо угрозити рејтинг који имамо код међународних институција”, поручио је премијер Федерације БиХ.

Услови ММФ-а, тврди Новалић, нису захтјевни и неће представљати проблем у реализацији потенцијалног новог кредита.

“И ови нови услови ће бити ‘мекши’ него раније. Биће само један услов који ми не извршавамо тешко, а то је да се настави са економским реформама”, казао је, између осталог, премијер Новалић у емисији “БХТ1 уживо”.