Премијер Федерације БиХ, Фадил Новалић и допремијерка Јелка Милићевић, данас су одржали онлине састанак с премијерима кантона како би разговарали о тренутној ситуацији и заједнички процијенили даље подузимање мјера.

Након што су кантонални премијери изнијели податке о стању изазваном пандемијом, сложили су се да се број заражених, након што је данима растао, почео смањивати и стагнирати у задња два дана, што је протумачено као резултат мјера, односно да су грађани схватили озбиљност ситуације и својим одговорним понашањем доприњели томе.

Најмањи број заражених и даље је у Унско-санском кантону што је премијер Мустафа Ружнић објаснио провођењем мјера и великим ангажманом полицијских снага које помажу у томе, наглашавајући да би потпуни лоцкдоwн у овом тренутку имао погубне посљедице по економију. И премијер Средњобосанског кантона, Тахир Лендо, сложио се да мјере дају резултате и рекао да су примјетили да на селима немају заражених за разлику од градских средина због чега су редуцирали локални превоз како би и даље тако остало.

Премијер Новалић је свим премијерима понудио помоћ у провођењу мјера ангажманом Федералне управе полиције и Федералне инспекције, а ставио је на располагање кантонима и друге ресурсе Владе Федерације.

За сутра је договорен нови састанак у 14 сати. Премијери ће припремити најновије извјештање о актуелном стању али и препоруке за даље поступање. Осим тога договорено је да се заједнички састанци наставе редовно одржавати једном до два пута седмично како би се хармонизирало дјеловање унутар Федрације и како би једни другима помагали, а све с циљем превазилажења тешке ситуације узроковане пандемијом коронавируса.