Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић изјавио је у Дрвару да су та општина, те сусједне Гламоч и Босанско Грахово угрожене и нису економски одрживе, и да шира заједница треба да им пружи више подршке.

Након састанка с начелницима ове три општине Новалић је навео да те локалне заједнице имају скоро идентичне проблеме с избјеглицама, економијом, инфраструктуром и одржавањем буџета.

Разматрали смо како више помоћи овим општинама, мада помоћ није изостајала ни досад, и закључили смо да ћемо морати усвојити асиметричан приступ подршци општинама у Федерацији како би оне неразвијене добијале више – рекао је Новалић.

Додао је да је данас договорено да сачине листу приоритета у свакој области и да буде одржан нови састанак за неколико мјесеци и одређено како одговорити на те проблеме.

Уколико буду осмишљени добри пројекти подршка може износити и до 700.000 КМ по општини – прецизирао је Новалић.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић нагласила је да те општине, које спадају у најнеразвијеније у БиХ, требају јачати сарадњу са свим нивоима власти и да се нада да ће ти нивои у буџету пронаћи средства да их подрже.

Начелник Општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је да је усаглашено да се заједнички покуша помоћи да се одржи живот у тим локалним заједницама, те да се нада успјешној сарадњи.

По ријечима начелника Општине Босанско Грахово Уроша Ђурана, одржан је врло користан састанак на којем су премијеру представили своје проблеме, а он њима могућности за подршку.

Састанку је присуствовао и министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Един Рамић, а након састанка уприличен је обилазак Меморијалног комплекса Музеј 25. мај и Титове пећине.