Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић одржао је данас онлине састанак с кантоналним премијерима, с циљем превазилажења тешке ситуације узроковане пандемијом коронавируса, те хармонизације и заједничког дјеловања у ФБиХ.

Кантонални премијери, презентирајући нове податке о епидемиолошкој ситуацији у кантонима у посљедњих седам дана, указали су на углавном стагнирајуће стање, међутим, иако није забиљежено значајно повећање броја новообољених, све више је пацијената с тежом клиничком сликом или потребом за хоспитализацијом, саопћено је из Уреда за информирање Владе ФБиХ.

Према епидемиолошкој ситуацији у цијелој Федерацији БиХ, те посљедњим подацима здравственог сектора, седмодневна инциденца на нивоу ФБиХ износи 324 случаја на 100 хиљада становника, а највиша је забиљежена у Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Кантону Сарајево. Констатирано да је неопходно појачати надзор над провођењем постојећих мјера.

Премијер Новалић је упознао присутне с подузетим активностима Владе ФБиХ за набавку вакцина за потребе грађана у ФБиХ. Нагласио је да су набавка вакцина и помоћ здравственим установама приоритети у раду Федералне владе, те додао да се активно ради на подузимању свих доступних корака које ФБиХ може учинити у тренутној ситуацији.

„Поред остварених контаката с одређеним амбасадама директно смо се обратили и америчким компанијама, произвођачима вакцина против коронавируса. Остварили смо контакт и с Индијом. Ушли смо и у државни програм с Кином, те би сљедеће седмице требали почети и директни преговори за набавку 500 хиљада кинеске вакцине Синопхарм – рекао је премијер Новалић.

Присутни су информисани о најављеној количини, те динамици пристизања вакцина у БиХ из “Цоваx”, те ЕУ механизма, како у овом мјесецу тако до краја другог квартала.

Такођер, истакнуто је да је у будућем процесу плана вакцинисања, након здравствених радника и приоритетних група, потребно и размотрити редослијед осталих приоритета, међу којима би се требала наћи занимања која по природи свог посла остварују велики број контаката, као што су медијски радници, запослени у трговинама, те угоститељском сектору.

Федерални премијер је упознао кантоналне премијере да Влада ФБиХ активно припрема програм подршке здравственом сектору у износу од 60 милиона КМ, а која се односи на помоћ здравственим установама и клиничким центрима, те да се врло брзо треба наћи и на дневном реду Владе ФБиХ.

Такођер се осврнуо на значај одржавања ликвидности Федерације која јесте гарант стабилности здравственог, пензионог и социјалног фонда, те да охрабрују посљедњи званични подаци о позитивним економским трендовима у Федерацији, а који показују да су директни порези у првом кварталу ове године већи за 43 милиона КМ или 3,36 посто у односу на прошлу годину.

Према подацима Порезне управе ФБиХ у посљедњих мјесец дана забиљежен је и раст броја запослених за 1.400 особа.

Састанку су присуствовали и замјеници федералног премијера Јелка Милићевић и Веско Дрљача, кантонални министри здравства, представник Владе Брчко Дистрикта БиХ, те имунолог академик Јасенко Карамехић.

Данашњи састанак је наставак договореног заједничког дјеловања и боље координације између премијера у ФБиХ на седмичном нивоу, а наредни састанак путем видео линка бит ће одржан у понедјељак.