Данас је и званично одлучено да ће настава у Унско-санском кантону (УСК) почети седмог септембра. Кризни штаб Министарства здравства на јучерашњој сједници донио је Закључак да без обзира на ситуацију, настава у овом кантону буде у школским клупама. Постоји неколико опција за одвијање наставе.

Завод за јавно здравство и Кризни штаб Министарства здравства донијет ће смјернице и упуте на који начин ће се настава одвијати. Неке од опција су скраћени часови, смањен број ученика у разреду или настава у више смјена.

“Наравно да смо дали задатак и Министарству образовања да заједно у сарадњи са Синдикатом донесу приједлоге наставе. Више приједлога … па ћемо ми одлучити који је најбољи”, каже Нермина Ћемаловић, предсједница Кризног штаба УСК.

“Министарство ради интензивно на томе да школска година започне у школским клупама. Међутим, ипак ћемо чекати развој ситуације и коначну одлуку ћемо донијети нетом прије почетка школске године”, каже Албијана Трнавци, тајница Министарства образовања УСК.

Јучер су о овом питању разговрали представници Министарства образовања и Синдиката. Из Синдиката поручују да наставе без повратка у клупе нема, али и да су забринути због великог броја наставника који имају хронична обољења. Синдикат захтијева да им се обезбиједе услови за рад, односно довољно дезинфекцијских средстава те да се директори школа изјасне да ли су школе спремне да обезбиједе како размак међу ученицима, тако сигурност ученицима и наставницима.

“У овом тренутку се још увијек учекује да Министарство направи план на који начин замишља да учионице не броје више од 15 ђака јер радници исто тако неће пристати да раде дупли посао за исте паре, јер је једна од могућности да се разреди полају и да иду у различитим терминима и да су наставници обавезни да раде прво са једном па са другом групом што је, у суштини, дупли посао”, каже Зехра Хаџић, предсједница Синдиката основног образовања УСК.

Док чекају коначну одлуку, у крајишким школама се припремају за почетак наставе. Чисте се и дезинфицирају просторије. Наравно, сви би жељели да крене редован образовни процес.

“Као што сам и рекао, ми бисмо највише вољели да крене редован образовни процес. Међутим, како одлучи струка – тако ћемо се и поставити. Наши упосленици су спремни на све опције”, каже Амир Фајић, директор Основне школе “Хармани ИИ”, Бихаћ.

За сада се званично зна да ће настава на подручју Унско-санског кантона почети 7. септембра. У наредним данима наставницима, ученицима и родитељима требао би бити познат начин одвијања наставе.