У Италији је епидемиолошка ситуација стабилна, у посљедња 24 сата мање особа је тестирано на корона вирус и мање је регистрованих нових случајева, а влада је синоћ донијела пакет нових мјера, пише агенција Анса.

Забрињава пораст хоспитализованих у одјељењима интензивне његе, а нарочито преминулих, јер је у једном дану 39 особа умрло од посљедица корона вируса.

Многи медији на насловној страни доносе вијест да је од корона вируса умро и отац чувеног фудбалера Франћеска Тотија, Енцо Тоти.

Имао је 76 година, а лијечен је на ковид-одељењу римске болнице “Спаланкано”.

Синоћ је италијанска влада донијела пакет нових мјера усмјерених на сузбијање ширења цовида-19.

Забрањују се контакт-спортови на аматерском нивоу, публика на стадионима не сме да пуни више од 15 одсто укупног капацитета, забранују се школске екскурзије, остају затворене дискотеке, сале за плес, али се могу одржавати конгреси и сајмови.

Нове мјере забрањују рад барова, пабова, посластичарница и ресторана након 24 сата, а од 21 сат забрањује се точење алкохола пред баровима.

Приредбе и спектакле могуће је одржавати, али се на 200 ограничава број посјетилаца у затвореним просторима, а до 1.000 на отвореном.

На снази остају мјере за религиозне и цивилне церемоније као што је вјенчање, у тим пориликама дозвољено је присуство максимално 30 особа.

“Влада снажно сугерише”, управо је тај термин употребљен у документу, да се избегавају окупљања у кућама и да се, приликом приватног дружења са особама које нису дио домацинства, носе заштитне маске.