Кризни штаб федералног Министарства здравства је, због погоршања епидемилошке ситуације у вези са вирусом корона, издао нове препоруке школама у смислу да се наставничка вијећа и родитељски састанци одржавају онлајн.

Помоћник министра здравства Федерације БиХ Горан Черкез рекао је да нису претјерано мијењали мјере, те да је дорађена једна.

“Разговарали смо око школа. Дали смо препоруку да се у зборницама, ходницима смањи сусрет и одржавање наставничког вијећа, састанака са родитељима јер то носи велики ризик. Предложено да се одржавају онлајн”, изјавио је Черкез на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је рекао да су због великог броја упита родитеља чија су дјеца у социјалним установама, као и породица чији су чланови у затворима, дали могућност посјете уз напомену да те установе морају направити свој кризни план и испоштовати опште епидемиолошке мјере.

Черкез је оцијенио да предстоји период који носи велики ризик заразе ковидом 19.

“Улазимо у период када се људи враћају са годишњих одмора, када смо отворили школе, када ћемо отворити представе. Гледали смо да то буде са што мање ризика”, рекао је Черкез и додао да се стање у неким кантонима изузетно погоршало због непоштовања мјера и препорука.

Члан Кризног штаба Сањин Муса рекао је да су у овом ентитету тренутно заражена 3.334 лица и инциденца је у порасту.

“У порасту је инциденца, након што имали повољнији дио. Ситуација је да имамо 66 случајева на 100.000 становника. Инциденца је највећа у Западно-херцеговачком кантону, Ливањском и Херцеговачко-неретванском кантону”, рекао је Муса.

Муса је нагласио да су локална погоршања епидемиолошке ситуације везана за породичне прославе и повратак са љетовања.

“Желимо избјећи даљи пораст, посебно међу рањивом популацијом, прије свега старијим особама. Важно је досљедно придржавање мјера. Апелујемо избјегавање већих окупљања, а прославе је потребно ограничити на ужи круг пријатеља”, поручио је Муса.