Свједоци смо све учесталијих напада на новинаре у Босни и Херцеговини. Посебно су посљедњих неколико дана прогону на друштвеним мрежама изложени новинари који су најзаслужнији за откривање криминала тешког 10 и по милиона марака, а који се односи на набавку респиратора. Случај истражује Федерална управа полиицје. Застрашивање новинара који су открили аферу “Респратори” осудиле су Делегација Европске уније у БиХ и Амбасада Сједињених Америчких Држава.

Застрашивања, узнемиравања, омоловажавања, пријетње смрћу, физичке нападе, све ово скоро свакододневно преживљавају новинари у Босни и Херцеговини. Новинари су нападани само и из једног разлога – зато што раде свој посао. И управо су сада новинари највећи кривци, што су открили као и у већини случајева до сада бројне афере о криминалу и корупцији, па и ову око респиратора у којој је уплетен премијер Федерације.

Реагирали су из Друштва новинара Босне и Херцеговине, осудивши нападе и позвавши Федералну управу полиције да се укључе и санкционишу одговорне.

ФЕЏАД ФОРТО, генерални тајник Друштва новинара БиХ

Ово можемо сматрати индирекетним нападом и пријетњом и покушајем застрашивања новинара који желе да својим радом незаконите или сумњиве радње да изнесу на свјетло дана. Заиста су нелке ствари превршиле сваку
мјеру.

Ово нису једини случајеви напада на новинаре и сниматеље. Нажалост, много их је. Сјетимо се само физичког напада високог функционера СДА Хусе Ћесира на сниматеља Журнала, који је само обављао свој посао, па напада на новинара БН-а Владимира Ковачевића, напада на нашу екипу која је каменована при повратку са утакмице, па пријетње смрћу уредници портала е трафика, Вањи Стокић.

Нема механизама који ће ове нападе зауставити, тврди уредник Журнала Елдин Карић, јер је, како каже, комплетан систем у БиХ коруптиван.

ЕЛДИН КАРИЋ, уредник Журнала

Комплетан систем је подложан томе да људи који управљају државом могу да проводе корупцију а да због тога не одговарају и да уносе страх међу оне који то желе да ураде.

Да се може кад се хоће, санкционисати пријетње новинарима потврђује и примјер из Зенице – гдје је полиција успјела стати у крај покушајима притисака и цензуре слободном извјештавању. Но, требале би све институције које проводе закон, слиједити овај примјер и не дозволити угрожавање новинарске сигурности и слободе. А слобода медија је у посљедњх 10 година у Босни и Херцеговини у сталном паду. И бит ће у паду све док имамо овакве изјаве.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, предсједник СДА

Хусо Ћесир је напао камермана, уствари он није напао камермана већ камеру и онда се знате дигла џевха….