На иницијативу Друштва новинара БиХ, Кризни штаб Министарства здравства Зеничко-добојског кантона уврстио је новинаре у приоритетне групе за вакцинисање против Цовид-19. Одмах иза медицинских радника и особа у домовима за старе особе, уврштени су новинари и полиција.

Ради се о првом кантону у Федерацији БиХ који је то учинио и уопште о првој реакцији људи из овог ентитета. Претходно су Република Српска (25. јануара) и Брчко Дистрикт (16. фебруара) реагирали на захтјев Друштва новинара БиХ и експресно донијели одлуку о уврштавању новинара у приоритете за добијање валкцина против Цовид-19.

Министарство цивилних послова БиХ је темељем дописа Друштва новинара БиХ упутило писмо ентитетским министарствима здравства и Одјелу за здравство и остале услуге Брчко дистрикта са замолбом да новинаре уврсте на листу приоритета за цијепљење против вируса Цовид 19.

Из ФБиХ до данас није било никакве реакције. Али, зато јесте реагирао ЗДК који је прихватио иницијативу.

У објашњењу које је дао др. Сенад Хусеинагић, директор ИНЗ Зеница и члан Кризног штаба Министарства здравства ЗДК, због чињенице да су новинари по самом опису професије особе које су најчешће и највише у контакту с различитим профилима особа, а тиме и вјероватне жртве, али и преносиоци вируса, “од почетка се планира да се новинари и други медијски радници укључе у процес имунизације као приоритетна група”.

Кризни штаб ЗДК је одлучио да то буде у категорији “јавних радника од значаја”, попут полицајаца, ватрогасаца и слично те ће сходно приливу вакцина из више извора, а након што се оконча тренутно активни процес вакцинисања здравствених радника и особа у старачким домовима, један од сљедећих приоритета бити и медијски радници.

Друштво новинара БиХ захваљује Кризном штабу Зеничко-добојског кантона на челу са др. Аднаном Јупићем који је прихватио наш захтјев, као и РС-у и Брчко Дистрикту који су раније то учинили те Министарству цивилних послова БиХ које је упутило замолбе надлежнима са нижих нивоа власти да то учине, саопћено је из Друштва новинара БиХ.

“Уврштавањем новинара у приротетне категорије за вакцинисање против Цовид-19 заштитити ћете њихово здравље и животе те им тако омогућити да наставе обављати свој посао информирања јавности до коначне побједе над овом болешћу”, поручили су из Друштва новинара БиХ.