Аустријски канцелар Себастијан Курц повукао је на јавној телевизији ОРФ своју тврдњу да су имигранти са Западног Балкана одговорни за скок броја заражених коронавирусом у Аустрији, након што га је водитељ прекинуо ријечима: ”Господине канцелару, нерадо вас прекидам, али то није тачно”.

Курц је дошао у телевизију на интервју како би у живом преносу оправдао нова строга ограничења током зимских празника, која је његова влада јуче усвојила, пише данас њемачки лист ”Шпигел”.

Канцелар је мјере, које предвиђају и строг режим путовања и десетодневни карантин, јуче представио на конференцији за новинаре, и том приликом рекао да су инфекцију у Аустрију поново унијели повратници ”који су провели љето у земљама из којих потичу” и као одговорне посебно издвојио повратнике са Западног Балкана.

Бројни аустријски медији и корисници друштвених мрежа канцелару су пребацили да је том изјавом имигранте ”стигматизирао као жртвене јарце”, на шта се надовезао и модератор интервјуа, који је канцелару предочио да многи грађани његову тврдњу сматрају ”нечувеном” и да чињенице говоре да се 70 одсто зараза одиграло у самој Аустрији.

Канцелар Курц покушао је да се извуче ријечима да није спомињао националност путника, али га је водитељ, замјеник главног уредника ОРФ-а, прекинуо.

Када је Курц затим замолио да настави, водитељ је одговорио: ”Молим вас немојте, пошто оно што управо говорите, није тачно”.

Модератор је поновио да је Курц изричито мислио на странце који живе у Аустрији, а затим од ријечи до ријечи цитирао његову изјаву са конференције за новинаре, пише Шпигел.

На крају је аустријски канцелар морао скрушено да призна да је то тачно, и додао да је у ствари мислио на протекло љето, када је трећина инфекција могла да се припише повратницима са путовања, од којих је велики дио боравио на Балкану, пише хамбуршки лист.