Европска унија најавила је увођење нове ознаке на епидемиолошкој карти Европе. Биће уведене тамноцрвене зоне из којих би се путници прије одласка морали тестирати, а по доласку на одредиште ићи у карантин. Увођење такозваних корона пасоша је на чекању, а с радом би требао кренути нови механизам за бржу дистрибуцију вакцина против коронавируса Западном Балкану.

На виртуелном самиту шефова држава и влада земаља чланица Европске уније донесени су важни закључци који се односе и на регион Западног Балкана. Европска унија ће што је прије могуће посебним механизмом осигурати вакцине против коронавируса за Западни Балкан и још неке сусједе Европске уније.

УРСУЛА ВОН ДЕР ЛАЈЕН, предсједница Европске комисије

“Због сложености процедура КОВАКС система успоставили смо нови механизам како би се дозе вакцина од чланица Уније донирале нашим сусједима на Западном Балкану.”

За чланице Уније важнија је најава о увођењу нових ознака на ковид мапи. Тамноцрвена зона означаваће подручја у којима је циркулација вируса на изнимно високом нивоу.

УРСУЛА ВОН ДЕР ЛАЈЕН, предсједница Европске комисије

“Особе које путују из тамноцрвене зоне мораће прије путовања обавити тестирање и бити у карантину након повратка у неку од држава чланица Европске уније. С обзиром на веома озбиљну здравствену ситуацију треба ограничити сва путовања која нису нужна.”

Челници су разговарали и о потврдама о вакцинисању. Шеф Европског вијећа је рекао да постоји сагласност око стандардних потврда у медицинске сврхе, али да је прерано говорити о њиховој другој намјени. Сагласили су да се мора осигурати слободан проток људи и робе.

ШАРЛ МИШЕЛ, предсједник Европског вијећа

“Увјерени смо да границе морају остати отворене како бисмо одржали функционисање унутрашњег тржишта. Такође, требају се примијенити сва ограничења на путовања која нису нужна.”

Европски челници изразили су забринутост због ширења новог соја коронавируса нагласивши да ће бити предузете све мјере да се убрза масовна вакцинација становништва. Како је истакнуто, циљ је да се до љета вакцинише намање 70 посто становништва Европске уније.