Настава за ученике основних и средњих школа у Републици Српској, према најновијим информацијама, почет ће на вријеме, првог септембра. Због сложености епидемиолошке ситуације, бит ће предложен најбољи модел извођења наставе, али извјесно је да ће дјеца, ипак, бити у школским клупама, уз евентуалну комбинацију са онлајн часовима. У Педагошком заводу Републике Српске сматрају да је најгора варијанта да дјеца не долазе у школу. Коначан модел требао би бити познат сутра након сједнице Владе.

Тачан модел извођења наставе још се не зна, осим да ће почети на вријеме, 1. септембра. Више је варијанти, од смањења броја ученика у одјељењима на 15, скраћених часова на 30 минута до комбинације онлине часова са доласцима у школу. Мишљење стручњака је да није добро да дјеца са прекидима иду у школу, те да је посебно важно за ученике првих разреда да долазе на наставу, због социјализације.

Према ријечима директора педагошког завода Републике Српске Предрага Дамјановића, ученици би требало да дођу у школе 1. септембра.

ПРЕДРАГ ДАМЈАНОВИЋ, директор Педагошког завода РС

“Наш став је да сви ученици требају ићи у школу, посебно ученици првих и шестих разреда основне, те ученици првих разреда средње школе, који требају имати сусрет са својим новим учитељима, наставницима и професорима”, нагласио је Дамјановић, те додао да ученици морају имати наставу из свих предмета, јер су сви једнако важни.

Како је рекао, здравље ученика је најважније и мора се водити рачуна о свим препорукама Института за јавно здравство.

Мислим да није добро да ученици буду један дан у школи,други не буду,или једну седмицу иду другу не иду због тих прекида,Ко нама гарантује да ће ученик који није у школи тај дан сједити уз тв и пратити онлине наставу на даљину, каже Дамјановић.

Тренутно је највећи изазов како организовати наставу у школама које имају више од 500 ученика у 3 смјене, док тих проблема у мањим школама не би требало да буде. Извођење наставе ће се у сваком случају одвијати уз препоруке Института за јавно здравство.

БРАНИСЛАВ ЗЕЉКОВИЋ, в. д. директора Института за јавно здравство РС

Постоји више опција за сам почетак школске године ,а у току ове седмице ће бити дефинисани сами параметри за почетак школске године.

У ресорном министарству раније су помињали све од набројаних модела, а коначни ће се знати вјероватно сутра након сједнице Владе. Упутства школама требало би да стигну већ у понедјељак када завршавају годишњи одмори и школски распуст за наставнике и професоре.