Болница “Свети Врачеви” у Бијељини недавно је добила донацију вриједну 70 хиљада марака. Ултразвучни хируршки нож олакшат ће и скратити оперативне третмане. Донаторске активности једна су од мјера Акционог плана за осигурање самоодрживости здравственог система.

Породица Лукић донирала је бијељинској болници ултразвучни хируршки нож, вриједан 70 хиљада марака. За ову донацију одлучили су се, кажу, како би помогли грађанима Семберије.

“Ми смо ријешили да донирамо неки вид помоћи и донирали смо овај апарат који ће помоћи грађанима Бијељине и Семберије и свима ће добро доћи за лакше операције”, каже Мирослав Лукић, донатор.

Ултразвучни хируршки нож “доноси револуцију” у области хирургије и отвара могућност даљег развоја лапароскопске хирургије, објаснио је шеф Оперативног блока ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бојан Кењић.

“Самим тим нашу установу уводи у ред кућа у којима могу да се раде врхунске лапароскопске операције, што је већ започето у нашој установи. Овај нож нам и у отвореним операцијама омогућава сигурнији приступ сваком наредном обољењу”, рекао је Кењић.

Нови менаџмент болнице, који је и званично ступио на дужност 3. јануара, најављује увођење бројних нових процедура.

“Од сада ће се у бијељинској болници радити и операција каротидних артерија. Намјеравамо радити операције штитне жлијезде, враћамо РЦП који је некад био једини у бијељинској болници се радио. Отварамо врата ортопедији, од сада ће наши пацијенти моћи да раде операције и кука и кољена, операције очију и много тога још имамо у плану”, каже Милица Ловрић, в.д.директора ЈЗУ Болница “Свети Врачеви”.

Из болнице најављују да ће 18. фебруара обавити прву операцију каротидних артерија. Бијељински љекари ће операцију извести заједно са љекарима са
Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.