Нови програм развоја пољопривреде на подручју Семберије за наредне три године обухвата сточарство, производњу воћа и поврћа и рурални развој, а формира се на основу договора између произвођача, стручњака и локалне заједнице. Оно што је другачије у односу на претходне године је то што се пољопривредници могу надати значајнијем дијелу новца из градске касе.

Сточарство, повртларство и воћарство су три стратешка сектора развоја пољопривреде, наводи се у Програму развоја пољопривреде у наредне три године. План је да, до 2023. године, град ојача мале произвођаче.

ЉУБИША ПЕТРОВИЋ, градоначелник Бијељине

“Да у пољу рачуна водимо рачуна о малим произвођачима, када ћемо са тачном висином подстицаја рећи да и мали произвођачи добију подстицај, такође у говедарству и свим гранама сточарства, рекао је Петровић”

Пољопривредници су поздравили ову идеју, али су скептични да ли ће до њене реализације и доћи.

ЂОРЂЕ ВАКЧИЋ, пољопривредник

“90% подстицаја добије десет одсто људи, а десет одсто подстицаја добије ових 90%. Све се своди на прсте двије руке људи који добијају подстицаје, а што се тиче нас мањих поризвођача, то је све ништа, казао је Вакчић”

Да ће најављено бити учињено, увјеравају из Одјељења за пољопривреду. Они су на састанку са удружењима пољопривредника истакли и да ће бити повећана издвајања за пољопривреду из градског буџета.

СТЕВАН ТРИВКОВИЋ, начелник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина

“Сви тежиммо ка тих 6 %. Питање је да ли ћемо због пандемије моћи, али је свакако циљ и жеља свих данас у Градској управи да тај проценат буде што прије постигнут, истакао је Тривковић”

Повртларство у Семберији посљедњих година има проблем са прекомјерним увозом култура које повртлари могу и сами произвести, због чега је потребна и подршка државе.

МИЋО ЖИВИЋ, ПЗ “Повртларство”, Црњелово

”Страховит пад повртларске производње. Ја у жаргону кажем или имамо конзерву, а немамо отварач, или имамо отварач, а немамо конзерву. Да се изнађе рјешење шта је проблем, као што је нпр. паприка на отвореном, зашто не може да успијева код нас, а у Србији, само преко Дрине успијева”, објаснио је Живић.

Међутим, има и оних који не желе подстицаје. Приједлог узгајивача свиња је да се за њих, умјесто подстицаја, формира буџетска резерва за хитне случајеве.

СЛОБОДАН ПЕТРИЋ, Удружење узгајивача свиња Републике Српске

“Када је ситуација с месом добра, нема потребе да добијамо ту хиљаду марака, не значи нам ништа. Дај да сачувамо та средства да можемо да интервенишемо на тржишту”, казао је Петрић.

Пољопривредници су оптимистични да ће надлежни заштитити домаћу производњу и усвојити мјере због којих су почетком године морали на улице.

САВО БАКАЈЛИЋ, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице

“Видите и сами да нешто отеже и Министарство вањских послова и Министрарство вањске трговине, да стави тачку дневног реда на гласање. То је у четвртак, надамо се да ће бити донијета да покушамо заштитити домаћу производњу, па ћемо онда на локалну заједницу”, рекао је Бакајлић.

Поред подршке локалне заједнице и државе, пољопривредници се посљедњих година све више окрећу и пројектима за додјелу бесповратних средстава, који су, како кажу, добар пут за опстанак и развој сеоских газдинстава.