Нови састанак федералног ад хок тима за преговоре с произвођачима вакцина требало би да буде одржан данас.

Ад хок тим формирала је Влада Федерације БиХ за преговоре с регистрованим велепрометницима који су исказали жељу и могућност за набавку вакцина за потребе имунизације становништва на подручју Федерације Босне и Херцеговине.

Подсјећамо, Завод за јавно здравство ФБиХ у четвртак је потписао уговор с компанијом “Медимпеx” д.о.о. Сарајево за набавку вакцина против Ковида-19, а с обзиром на то да Завод, у складу с уговором, чека доставу потребне документације, из те установе нису били у могућности дати више информација.

Ово је у изјави за Фену јуче потврдила гласноговорница Завода за јавно здравство ФБиХ Маја Којовић напомињући да је Уговор потписан након што је Влада Федерације БиХ на сједници одржаној у уторак овластила Завод да без одлагања потпише уговор са одабраном компанијом.

Медимпеx до.о. Сарајево уговором се обавезао да испоручи 500.000 доза вакцина Гам-Ковид-Вак (СПУТНИК В) за потребе имунизације становништва на подручју Федерације БиХ у 2021. години, те да ће прва испорука од 100.000 доза вакцина бити испоручена у року од три радна дана након потврде о прихваћању акредитива од произвођача, а преостале испоруке од 400.000 доза вакцина да ће испоручивати сукцесивно.

“По уговору, добављач је дужан прибавити потребну документацију дефинирану уговором која је основ за отварање акредитива у пословној банци. Истим уговором су прецизирани и други рокови које Медимпеx д.о.о. треба испунити”, додала је Којовић.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ јуче нису могли потврдити да ли је још добављача доставило понуду за набавку вакцина.

Ад хок тим, који је задужен за разматрање таквих понуда, чине представници Завода за јавно здравство ФБиХ, Федералног министарства здравства, Одбора за здравство Представничког дома Парламента ФБиХ, Кантона Сарајево, те Тузланског и Херцеговачко-неретванског кантона.