Након прве босанскохерцеговачке ЦНЦ машине у Јелах Пољу код Тешња, направљен је још један паметни уређај, који ће бити коришћен у њемачкој ауто-индустрији. Ова ЦНЦ машина, односно шестоосна глодалица, уједно је и највећа која је до сада произведена на Балкану. Највећа вриједност овог пројекта је ипак то што је у потпуности плод босанскохерцеговачке памети.

Шестоосна глодалица, односно ЦНЦ машина која је произведена у Јелах пољу код Тешња, засигурно је највећи успјех босанскохерцеговачке памети до сада. Ова машина има више од милион дијелова који су, да успјех буде још и већи, током претходних шест мјесеци и произведени у нашој земљи.

“У овој машини су 4 машине. Имамо наносну рампу, довозну рампу, одвозну рампу, глодање и излазну рампу”, каже Мухамед Хусаковић, “Прокаса-Фишер, Тешањ.

“Сваких 50 секунди мора изаћи један потпуно урађен комад, с тим да је аутоматско достављање и излаз комада, тако да оператер који ради, и њему је олакшан посао”, истиче инжењер електротехнике Енвер Дурић.

Вриједност прве босанскохерцеговачке шестоосне глодалице је готово два милиона марака. Њени конструктори посебно истичу да је она направљена за потребе њемачке аутоиндустрије, те да и због тога има велики значај за привредни и нарочито развој ИТ сектора у Босни и Херцеговини.

“Ово је показатељ да БиХ може својим властитим снагама, својим умијећем, својим људским ресурсима може пуно уз сарадњу и комплетан амбијент”, наглашава Хаџиб Салкић, експерт за развој информационих технологија.

Велики значај овог пројекта је и то што је његова презентација покренула и едукативне програме за рад на ЦНЦ машинама. Будући конструктори овако ће имати прилику за практичну обуку и добијање “ИТ солутион” цертификата који им је неопходан уколико желе напредовати, али и усавршавати своја знања у сектору информационих технологија.