Како би спријечили крадљивце да оперишу по плажама и продају сардинијски пијесак на интернету, италијанске власти су увеле озбијне мјере – па чак и затворске казне.

Италијанско острво Сардинија познато је по својим дивним плажама и лијепим, бијелим пијеском. Међутим, однедавно је познато и по кажњавању туриста који с истих тих плажа, као сувенире, узимају пијесак.

С обзиром да острво годишње посјећује велики број људи, власти Италије су донијеле један веома специфичан закон, прецизније, закон је из 2017. године, међутим, тек је скоро заживио.

Овај закон предвиђа високе новчане казне, па и затворске, уколико се понесе сувенир у виду пијеска, шкољки, али и каменчића, пише “Пун куфер”.

Сходно овоме, у задње вријеме је ухваћена укупно 41 особа која је покушала да “украде” сувенир у виду пијеска, шлољки и каменчића.

Казне су и више него високе, а иду и до 3.000 евра, па се узимање сувенира с плаже, дефинитивно, не исплати.

Углавном, туристи из европских градова, али и грађани из осталих италијанских градова често узимају пијесак и стављају га у боце, како би га пренијели у своје матичне земље.

Због тога, полиција је била принуђена да приликом претреса на аеродромима користи, такозване, X-зраке за откривање боца пуних пијеска које су туристи скривали у својим коферима.

Према ријечима сардинијске полиције, открили су да се пијесак илегално продаје преко интернет мреже и то по веома високој цијени.

Они су, такође, додали да су сакупили велики број новчаних казни у вриједности од 13.000 евра, а украдени “предмети” су враћени својим предјелима.