Фински технолошки гигант “Нокија” развио је аутоматски систем који помоћу топлотне камере и видео-анализе у реалном времену утврђује да ли особа има симптоме Ковида-19 и да ли носи маску, што је дио напора да се заштите радници при повратку на посао.

Финска компанија користила је два мјесеца овај систем у свом постројењу у Ченају у Индији и надгледала је више од 200.000 радника.

Постројење које је затворено у складу са индијским регулативама у вези са пандемијом вируса корона има више од 1.000 запослених.

Директор огранка “Нокије” за Аналитику и интернетску технологију (ИоТ) Амит Шах рекао је да систем детектује да ли особа има високу температури и да ли носи маску и о томе обавјештава оперативни центар.

Систем има и подешавања за очување приватности при чему се лице замагли у складу са локалним регулативама и може бити постављен на више различитих локација, а надзор се врши из централне установе без потребе да човјек стоји на сваком контролном пункту.

“Постројења “Нокије”` и други центри преуеће овај систем”, нагласио је Шах, наводећи да су разговори “далеко одмакли” о томе да се систем користи у Сјеверној Америци, Јужној Америци и Азији, те у разним секторима попут школа и државних зграда.