Номинација за додјелу америчке филмске награде Златни глобус биће објављена данас али још увек није познато да ли ће ико бити присутан на свечаној додјели 28. фебруара у Лос Анђелесу.

Због недостатка великих филмских продукција, могуће је да ће бројне номинације бити из продукције видео платформи као што су Нетлфикс, Амазон прајм, Епл, које многи виде као фаворите.

Стручњак Крис Бичам специјализован за филмске награде рекао је да већина кандидата за номинације изгледа да су углавном интимни филмови или бар филмови прилагођени за гледање код куће. Он је додао и да су већина великих спектакала, као што је Џемс Бонд или филм Марвела одложени, и нису чак ни у трци ове године.

Златни глобус спада међу најпрестижније америчке награде и главни је показатељ који филмови или глумци имају добре шансе да добију Оскара. Али Ковид-19 је ове године пореметио прогнозе, довео до одлагања бројних догађаја укључујући и додјелу Оскара која је ове године одложена за крај априла.

Златни глобус додјељује Холивудско удружење страних дописника. Виртуелна церемонија додјела награда ће бити 28 фебруара, из Беверли хилса, са готово два мјесеца закашњења у односу на уобичајени термин, али ипак прије него што ће почети избор за номинације за Оскара.

Церемонију ће 28. фебруара у Лос Анђелесу водити Тина Феј и Ејми Полер, а номинације у 12 категорија ће данас саопштити Сара Џесика Паркер и Тараџи П. Хенсон у емисији мреже НБЦ „Тодаy схоw“. Имена номинованих и наслови филмова биће објављени и на званичном сајту Златни глобус.