Ни данас није недостајало реакција на такозвани “нон пејпер” који предвиђа прекрајање граница на Балкану. Лидери либералних странака Југоисточне Европе поручили су – промјене граница на Западном Балкану биле би погубне за цијелу Европску унију. Од предсједника Хрватске порука да било какав разлаз не долази у обзир. Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поновио је своје ставове о разлазу.

За предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговионе мирни разлаз је и даље једина опција, а она ће, каже, сигурно бити остварена у наредном периоду. Додик поручује и да није за промјену граница.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједавајући Предсједништва БиХ

“Многи говоре, бар што се тиче Босне и Херцеговине, да неће бити и даље нису за промјену граница. Наравно, и ја нисам за промјену граница. Граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена је међународним спразумом и она је дефинитивна и неће се мијењати.”

А предсједник Србије поручује да се неће мијешати у унутрашње односе у Босни и Херцеговини. Мапе о промјени граница у региону, каже, није видио. Ни предсједник Хрватске не зна детаље о нон пејперу, али сваку причу о мирном разлазу у БиХ сматра неозбиљном и опасном.

ЗОРАН МИЛАНОВИЋ, предсједник Републике Хрватске

“Али бих рекао ономе ко је аутор тога – прсте даље од Босне и Херцеговине. Ово ће се вјероватно допасти екипи у Сарајеву. Дакле, немојте петљати по Босни и Херцеговини. Било какво мирољубиво разилажење, Хрватска до Дрине, Београд до Уне – то не долази у обзир.”

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, предсједник Србије

“Разочаран сам потпуном интелектуалном демобилисаношћу наше интелектуалне јавности и елите и псеудоелите. И офрље оцјенама нечега што нико није ни видио.”

Сличан став и из либералних партија Југоисточне Европе поручују да је садржај нон пејпера јасан – ријеч је о опасним идејама које би, кажу, могле да отворе пандорину кутију. Сваки покушај промјене граница, сматрају, може бити погубан.

РОМАН ЈАКИЧ, предсједник ЛИБСЕЕН-а и бивши министар одбране Словеније

“Ми смо одлучни да се супроставимо идејама болесних умова и политичара који сањају стварање великих држава. Желимо регион са постојећим државама и отвореним границама и у потпуности интегрисане у Европску унију у којој ће људи бити срећни, а екстремисти изоловани”.

За бившег министра спољних и европских послова Републике Хрватске Весну Пусић посебно је опасна теза о исламском екстремизму у Босни и Херцеговини, која се налази у садржају “нон пејпера”.

ВЕСНА ПУСИЋ, бивша министрица вањских и европских послова РХ

“То није истина. Босна и Херцеговина је примјер земље која показује могућност постојања европског ислама. Како год, то ће постати самоиспуњавајуће пророчанство. Због тога је оваква врста приступа, прекрајања граница и сталног понављања тог мита веома опасна”.

Из Наше странке оптужбе на рачун Додика и Човића. Предраг Којовић у свему види њихов интерес. Тако и очекује притисак међународне заједнице, поготово у тренутку појављивања “нон пејпера”.

ПРЕДРАГ КОЈОВИЋ, предсједник Наше странке

“Међународна заједница, ЕУ, земље чланице ПИК-а, одбацили су овај документ. Ово су опасне фантазије лудака, а то јесу аутори овог папира, а они су опасни не само за Босну и Херцеговину, Косово и Македонију, него су опасни за цијелу Европу”.

Подсјећамо, премијер Словеније је демантовао постојање “нон пejпера”. То је у телефонском разговору поручио и члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу. Како је рекао Јанез Јанша, Словенија подржава суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, у потпуности поштујући Дејтонски мировни споразум. Идеју о прекрајању граница одбацио је и предсједник Словеније. Упркос томе, од Џаферовића, али и Бакира Изетбеговића европским званичницима стигло је писмо у којем се тражи онемогућавање идеја, попут оних из “нон папера”. Огласио се и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Поручује – нема прекрајања граница.