Норвешка полиција саопштила је да је у току испитивање премијерке Ерне Солберг због рођенданске забаве одржане прошлог мјесеца, што би могло довести до новчане казне у износу од 1.165 долара због непоштовања социјалне дистанце.

“Покренули смо истрагу и дио предвиђа испитивање премијера. У току је испитивање које још није званично завршено”, рекао је полицијски званичник Пер Мортен Сендинг.

Према његовим ријечима, циљ је да истрага буде окончана током седмице.

Солбергова је упутила извињење због прославе свог шездесетог рођендана са 13 чланова породице, упркос забрани окупљања више од десет особа.

“Планирали смо вечеру у ресторану за коју се вјеровало да је у складу са регулативама. Резервисана су три одвојена стола и одржана је дистанца. Могу само да се извиним због чињенице што нисмо схватили да је и ово, према закону, дефинисано као догађај”, истакла је Солбергова.

Она је заступала увођење строжих регулатива ради сузбијања ширења вируса корона, што је резултирало најнижим стопама заразе и смртних случајева у Европи, чиме је њена Конзервативна странка добила подршку пред изборе у септембру.

Међутим, у Норвешкој је у порасту број заражених због нових сојева вируса и званичници медицинских служби упозоравају да ће болнице бити препуне уколико не дође до сузбијања епидемије.