У Бањалуци је у току 13. посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би посланици између осталог требало да разматрају Приједлог одлуке о укидању ванредног стања за територију овог ентитета.

Расправу су обиљежиле бројне оптужбе опозиције на рачун власти због начина на који је третирала кризу изазвану пандемијом коронавируса.

Премијер РС Радован Вишковић осврнуо се и на куповину типа респиратора који су постали предмет спорења у Федерацији БиХ. Наиме, стручњаци у РС су , када су им понуђени, процијенили да наведене машине нису за лијечење пацијената.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је данас да је приликом предлагања одлуке о укидању ванредног стања број лица заражених коронавирусом био мањи од броја опорављених.

“Крајем марта повећаван је број заражених лица, док је 14. маја када смо предложили укидање ванредног стања број лица заражених вирусом корона био мањи од броја опорављених. У овом периоду имамо и податке о лицима у болницама тако да смо се водили тиме када смо доносили све одлуке”, рекао је Шеранић.

Посланици Савеза независних социјалдемократа (СНСД) данас су накратко напустили засједање Народне скупштине РС, јер је њихов колега из Партије демократског прогреса (ПДП) Драшко Станивуковић одбио да стави заштитну маску.
Станивуковић је рекао да не жели да носи маску, јер то нису радили још неки прије њега. Казао је да власти прво треба да казне Сташу Кошарца и остале који нису поштовали ту мјеру.
Посланици СНСД-а су се вратили на сједницу након што је посланик ПДП-а ставио маску.

Оштре критике опозиције која сматра да увођење ванредног стања није било потребно

За посланике Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП) није било неопходно уводити ванредно стање прије мјесец и по дана, а прозивали су премијера Радована Вишковића због, како сматрају, непотребне куповине мобилне болнице, за коју су утрошени милиони из ентитетског буџета, а тај објекат још није у функцији.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић упозорио је руководство Народне скупштине РС-а да је имало три мјесеца да припреме скупштинску салу за рад у условима инфекције коронавируса, што није урађено.

“Милорад Додик даје 16.000 КМ за тросјед, двосјед и фотељу, а притом од просвјетних радника, професора, учитеља, узимате 10 посто од плате да бисте господину Додику купили фотељу. Два и по милиона сте дали туристичкој организацији да купе маске. Покретну болницу купили да овце пасу… – навео је Станивуковић критикујући потезе власти у протеклим данима.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић истакао је да није било потребно уводити ванредно стање у РС, да је РС неспремно ушла у пандемију коронавируса, без Робних резерви, које су раније отишле у стечај, а да је мобилна болница, која је један шатор, “срамота” за РС.

“Зар треба да расправљамо о стању у здравству, које има дугове од милијарду и 100 милиона КМ. Локалне карантиране организовани на катастрофалан начин за вријеме епидемије, а шаторе и цијеви за мобилну болницу сте превозили авионом”, устврдио је Станић.

Вишковић: РС је одбила куповину респиратора који су набављени у Федерацији БиХ јер су оцијењени неодговарајућим

Премијер Радован Вишковић рекао је да се у набавку те болнице ушло у тренутку када је ситуација с пандемијом коронавируса била на врхунцу у земљама попут Италије, те да је Влада РС “прва у региону и БиХ реаговала на појаву вируса корона“.

“РС се од појаве вируса корона у Кини припремала за најгори сценарио који је подразумијевао долазак болести и у РС”, истакао је Вишковић.

Спреман је, каже, да одговара за своје поступке у сваком тренутку, а устврдио је и да је РС одбила да купи респираторе који су набављени у Федерацији БиХ.

“Имали смо ту понуду прије него што је имала Федерација БиХ. Не што је премијер паметан, већ зато што је сугласност за те куповине давао доктор. Пеђа Ковачевић, шеф Интензивне његе на УКЦ РС. Он је рекао да ове машине не одговарају и нису за лијечење пацијената”, казао је Вишковић.

Вишковић рекао је да је Влада упутила Народној скупштини приједлог за укидање ванредног стања у том ентитету јер сматра да су престале околности због којих је оно проглашено.

Он је навео да је овај приједлог упућен сходно дневном показатељу омјера броја тестираних и броја лица са позитивним резултатом тестирања који је стабилан, при чему није дошло до презасићења капацитета здравственог система у РС.

“Како се биљежи линеаран раст броја заражених лица сматрамо оправданим увођење приступа који ће нас постепено враћати у нормалу”, истакао је Вишковић.

“Нажалост, ми се не враћамо у потпуно нормално стање након ванредног стања, већ ће на снази остати ванредна ситуација. Зато је потребно да грађани РС и даље носе заштитне маске, те да се у континуитету и даље врши дезинфекција приликом уласка у објекте и на тај начин спријечићемо нежељено ширење заразе”, појаснио је премијер Вишковић.

Чубриловић: Потреба повратка у нормалне токове живота

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је како сматра да највиша законодавна институција у том ентитету треба да укине ванредно стање и потврди акте предсједника РC који су донесени у вријеме овог стања.

“Сматрам да смо, у складу са садашњим стањем епидемије и имајући у виду потребу повратка у нормалне токове живота, а посебно оживљавање привредних активности, данас у ситуацији да Народна скупштина укине ванредно стање”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске 16. марта прогласила ванредну ситуацију, с циљем да сузбија епидемију и отклања њене негативне посљедице, у чему су здравствени систем, љекари и друго медицинско особље поднијели највећи напор и терет, при чему не треба умањити улогу и допринос осталих институција, служби и појединаца.

“Због тога је било нужно да се прогласи ванредно стање, које је подразумијевало доношење нових правних аката који су били неопходни за сузбијање епидемије, што је Народна скупштина, вршећи своју уставну улогу и надлежност, на приједлог Владе Републике Српске, и урадила, проглашујући ванредно стање 28. марта, којим је омогућено предсједнику РC да користи уставно право и доноси уредбе са законском снагом”, навео је Чубриловић.

Према томе, казао је он, нема сумње да је увођење ванредног стања апсолутно уставно утемељено, да је поступање предсједника РC у складу са надлежностима и да се то не може оспорити, без обзира на нека другачија мишљења.

Минутом ћутања посланици су одали посљедњу почаст преминулим у епидемији коронавируса.

На дневном реду и ребаланс буџета

Сједница се одржава у конференцијској сали Административног центра Владе РС која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона. Према предложеном дневном реду посланици ће разматрати потврђивање аката које је донијела предсједница РС за вријеме ванредног стања и одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

По хитном поступку требало би да буду разматрани и ребаланс буџета РС за ову годину, те приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета РС.

Како је саопштено из Народне скупштине РС на предложеном дневном реду су приједлози одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању РС као и одлуке о прихватању задужења овог ентитета према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина.

Одлуку о проглашењу ванредног стања у РС због епидемије коронавируса усвојила је Народна скупштина РС 28. марта.