Разматрањем Приједлога закона о заштити права на суђење у разумном року којим се уређује заштита овог права закључено је данашње засједање, које ће бити настављено сутра у 10.00 посланичком расправом о овој тачки дневног реда.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је, образлажући ово законско рјешење у Народној скупштини Републике Српске, рекао да је приједлог важан за грађане Српске којима је ово право угрожено, те да ће на овај начин моћи да се заштите.

“Ово је први пут у БиХ да се ова област уређује законом”, нагласио је Касиповић.

Он је додао да је након детаљне анализе коју је спровело Министарство правде утврђено да је један од узрока предугог трајања судских поступака неефикасност вођења поступка, те велики број заосталих предмета.

“Вјерујемо да смо понуђеним рјешењима у закону одговорили на темељни изазов. Не идеализујем овај приједлог закона, али очекујем да га посланици подрже. Вјерујем да ће допринијети да људи у Српској у разумном року остваре своја права”, рекао је Касиповић.

У образложењу овог акта наводи се да се у БиХ дужина трајања поступка може оспоравати само подношењем апелације Уставном суду БиХ, а што се у посљедње вријеме чини у великом броју случајева.

Приједлогом закона о заштити права на суђење у разумном року, истиче се у образложењу, прописано је да се због повреде тог права странци у судском поступку у Републици Српској досуђује новчано обештећење од 300 до 3.000 КМ по предмету.

“У посебним случајевима када је више лица оштећено у судском поступку, у којем је утврђена повреда права на суђење у разумном року, накнада штете може износити и до 20.000 КМ по предмету”, наводи се у образложењу законског рјешења којим је прописано да се средства за исплату новчаног обештећења и накнаду имовинске штете обезбјеђују у буџету Републике у року од три мјесеца од подношења захтјева за исплату обештећења.

У образложењу овог акта се наводи да су раније именовани чланови Радне групе за припрему новог или измјену и допуну важећег Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, те да ће се представници Министарства правде у тој групи, приликом израде текста Закона, залагати и да се допуне досадашње одредбе Закона о ВСТС-у БиХ, на начин да се дисциплинска одговорност судија у предметима у којима је утврђена повреда права на суђење у разумном року прецизније нормира.

“Само на тај начин се постиже у потпуности заштита права на суђење у разумном року, како превенцијом, тако и кажњавањем поступања предметног судије, а које је довело до повреде тог права”, наводи се у образложењу овог акта.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић је током скупштинске расправе о овој тачки дневног реда честитао ресорном министарству за доношење оваквог закона, али је поднио неколико амандмана с циљем да се дефинише разумни рок, скрати дужина рокова и повећају новчана обештећења.

И Клуб посланика СДС-а поднио је више амандмана на закон у којима се, између осталог, тражи прецизирање одређених одредби и рокова.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу по хитном поступку.

Различити ставови владајућих и опозиције око аеродрома Требиње

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да РС треба са своје стране да створи све предусове како би Херцеговина што прије добила аеродром у Требињу.

Током скупштинске расправе о Приједлогу закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу, Поповић је рекао да не стоји прича да ће РС издвојити нека енормна средства за ову инвестицију.

Поповић је рекао да су у одређивању локације аеродрома у Требиње одлучивали стручњаци из области ваздушног саобраћаја Србије.

Посланик СНСД-а Валерина Лакић сматра да је изградња аеродрома у Требињу дугогодишњи сан грађана овог краја и да ће овај пројекат помоћи развоју туризма и свих других привредних грана у Херцеговини.

“Овај аеродром даће могућност за запослење многих радника”, рекла је Лакићева и додала да је изградња аеродрома у Требињу од историјског значаја за привреду и становништво.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да је изградња аеродрома у Требињу “популистички пројекат који није реалан да се оствари”, али да ће СДС подржати овај закон.

С њим се није сложио посланик СДС-а Небојша Вукановић који сматра да је нереално да се реализује пројекат изградње аеродрома у Требињу, јер Херцеговини недостају путеви, привреда и други важни инфраструктурни пројекти.

“То што вама предсједник Србије Александар Вучић води кампању, нека му служи на част. Доста је више Вучићеве прљаве кампање у вашу корист”, рекао је Вукановић.

Он је навео да Вучић не воли народ у Републици Српској.

Народна скупштна Републике Српске размотрила је Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу.

Вишковић: Аеродром Требиње има перспективу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је изградња аеродрома Требиње веома важна и значајна за Републику Српску и Херцеговину, а да ће власник 100 одсто бити Србија, која је инвеститор.

Вишковић је истакао да ће се о томе данас расправљати на сједници Народне скупштини Републике Српске, као и о предусловима како би посао изградње могао да почне.

“Постоје заједнички тимови РС и Србије који ће радити на реализацији овог пројекта. Када закони и одлуке буду усвојени, ствара се правни основ да се од 1. октобра уђе у поступак експропријације за изградњу тог објекта. Инвестиција је вриједна око 100 милиона КМ. Први авиони, очекујем, да ће почети да лете већ крајем 2021. године”, рекао је Вишковић у парламенту НСРС одговарајући на посланичка питања.

Он је нагласио да овај аеродром има велику перспективу.

На приједлог Владе који је усвојен разматраће се и Приједлог закона о допунама Закона о заштити становништва од заразних болести – по хитном поступку, Приједлог одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намјене “Аеродром Требиње” по хитном поступку и Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Вукосавље–Брчко – по хитном постуку.

Почела сједница

Сједница Народне скупштине Републике Српске почела је данас у Бањалуци, а на предложеном дневном реду су приједлози закона о посредовању у промету непокретности, о управној инспекцији, о споразумном вансудском финансијском реструктурирању и о заштити права на суђење у разумном року.

Сједница је почела минутом шутње за Момчила Крајишника, осуђеног ратног злочинца и првог предсједника Народне скупштине Републике Српске, који је недавно преминуо од посљедица корона вируса.

Пред посланицима Народне скупштине Републике Српске данас је 18 тачака , међу осталима и Приједлог закона о управној инспекцији, Нацрт закона о граду Дервенти, као и о Извјештај Министарства унутрашњих послова о раду за прошлу годину.

Пред посланицима ће се наћи 18 тачака дневног реда, а прва тачка предвиђа посланичка питања предсједнику Владе Републике Српске.

Пред посланицима ће се наћи и Нацрт закона о противградној заштити, Нацрт закона о слободним зонама Републике Српске, те Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Дневним редом предвиђено је да буду размотрени и Извјештаји Агенције за осигурање Републике Српске, односно Извјештај Агенције за осигурање Републике Српске о стању сектора осигурања у Републици Српској, Извјештај Агенције за осигурање Републике Српске о раду и Извјештај Агенције за осигурање Републике Српске о финансијском пословању. Сва три извјештаја се односе на период од 1. јануара до 31. децембра 2019. године.

Међу тачкама дневног реда су и Извјештаји Комисије за хартије од вриједности Републике Српске и то Извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о стању на тржишту хартија од вриједности за 2019, Извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о раду за 2019. годину и Извјештај Комисије за хартије од вриједности Републике Српске о финансијском пословању за период 1. јануара и 31. децембра 2019. године.

На дневном реду су и Извјештаји Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду за 2019. годину и то Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за период од 1. јануара до 31. децембра, те Годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2020. годину.

Једна од тачака дневног реда је и Специјални извјештај Институције омбудсмана за људска права БиХ о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ , Федерације БиХ, Републике Српске, Брчко дистрикта и кантонима /према буџетским јединицима/, са изузетком полицијско-безбједносних структура.

Пред посланицима ће се наћи и Информација о дугу са стањем на дан 31. децембар 2019. године, као и Информација о имплементацији Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске /2014-2019. година/.