Конаковић и Вујовић су казали да ја нисам довољно талантован први пут када сам покушавао ступити у кошаркашке воде, казао је за БХРТ Јусуф Нуркић репрезентативац Босне и Херцеговине у кошарци и звијезда Портланд Траил Блејзерса. Такођер је открио како прошлогодишња повреда није прва, те да му се још једном десио лом ноге када су мју доктори казали да неће моћи наставити каријеру.

Гостујући у емисији “Коначно петак са Мајом” Нуркић је призано како су сви почеци били тешки, те како су му тада водећи људи тузланске Слободе и Босне казали да није довољно талентован.

У тузланској Слободи су ми казали да нисам довољно талентован, Жарко Вујовић је рекао да се посветим школи и књигама и то би било боље. Он је тада водио тај клуб. Онда сам покашао у Сарајеву, тадашњи предсједник клуба Босна је био Дино Конаковић, и он је на неки начин рекао да имају бољи од мене и да нисам за то.

Нуркићева прича о почецима у свијету кошарке помјера се за период када завршава 8. разред Тада први пут одлази у Лашко у Словенију.

Тамо сам успио преварити те неке људе, потписати уговоре и остати три године. Словенцима смо можда тада продали бољу причу о таленту, него овдје у Босни. Ови људи који тада нису видјели талент у БиХ једноставно немају осјећаја. Ако си на таквим позицијама ваљда би требао бити компетентан, завршити нешто, имати нека искуства у томе.

Истакао је уствари како не зна шта би се десило да је остао у БиХ.

Ја сам уствари захвалан на тим одбијањима јер ко зна шта би било да сам остао овдје, уз све те проблеме које прате наше клубове. Ми немамо један стабилан клуб у БиХ као Босна Аса што је била прије. То је проблем зашто дјеца нису у спорту и немјау лидере, немају се угледати на кога.

Нуркић: Недостају ми народ и празници

Нуркић је посебно говорио о томе како му је жао због тога што сада не може играти за репрезентацију БиХ.

Мислим да је то договор ФИБА-е и НБА да се једноставно играчи не форсирају за сваку утакмицу иако је свака утакмица за нас битна.

Такођер је мало споменуо и носталгију за БиХ

Послије сваке сезоне дођем овдје, то је једном или два пута годишње. Недостају ми народ и празници овдје, недостаје начин на који се празници обиљеђавају, у Босни се нигдје не жури.

Казао је да му је дан и овдје попуњен тренингом и спортским обавезама, као и дружењима са фамилијом и пријатељима.

Каријера у регији: “Никада нисам сањао о НБА”

Ја уствари никада нисам сањао о НБА лиги, казао је Нуркић.

Бавио сам се кошаком од 14. године и нисам знао шта може бити од свега тога. Кад гледате једноставно у неком сте селу мањем, мањи свијет и размишљате о дану за даном, обавезама на фарми, игрању са дјецом.

Жељу према НБА лиги добио је онога момента када је дошао у Цедевиту.

То је била друга година када је тамо било доста скаута из НБА. Када озбиљни људи почињу гледати утакмице, долазе. То је био велики плус када сам сазнао да такви људи долазе.

Један од мојих најљепших периода је било играње у клубу у Задру, истакао је Нуркић

Стварно Задар има специјално мјесто у моме срцу. Људи су ме прихватили онаквог какав јесам. Иако сам био веома млад схватили су да заслужујем прилику. Дошао сам, дали су ми прилику и нису пожалили. Након тога сам отишао у Цедивиту. и потом на НБА драфт.

Период у Лашком је био много тежи него у Задру и Цедевити

Једноставно у Лашком сам учио уопште о кошарци, рекао је он.

Било је моманата када сам се питао ” да ли мени ово треба”, зашто тренирам четири пута дневно. Промјена језика, културе и народа. Нисам био спреман, али сам добро одрадио те три године у Словенији.

Позив у “Зелену” НБА собу

Сјећам се позива у “зелену собу” и сви знамо ако вас позову у ту собу да сте драфтовани у НБА.

То је већ неки адреналин, да ће вас неко позвати на терен да се представите. То је моманат који је важан бои за мене, моју породицу, свих људи око мене. Промјена је била неминовна.

Мислим да моја породица и фамилија ни дан данас не знају шта се десило, рекао је Нуркић

То је за нас било непојмљиво у то доба. Никад нисам био у Неw Yорку, а прва моја ноћ је тамо била управо у том граду. Није било реално. У том граду сам био само преко игрица. Све пребрзо. И онда дође та ноћ драфта када све траје вјечно. Сваки клуб има пет минута да драфтује играча којег жели. То је било мојих најдужих пет минута. У тој смо соби остали до три ујутро.

Од почетка мога живота у НБА све је било усклађено.

Све се знало шта требам радити и није било више “фали ми кућа или све то. Најтеже је било када сам имао прву повреду у Денверу. Играо сам на пола сезено, добио сам прилику. Два мјесеца прије краја сам осјећао болове у кољену. разговарао сам са људима у клубу, докторима. Мислио сам да доктори тамо знају шта треба урадити, али уствари било је ако можеш играти онда је ОК. На крају ме је коштало шест мјесеци паузе. Тада сам имао 21 годину.

Откуд назив Босниан Беаст- Босанска звијер?

Када сам тек дошао у НБА обичај је био да сви нови морају добити неки надимак, казао је Нуркић.

Медији су тада почели предлагати Босниан Беар, Босниан Беаст, и овај одабир је уствари био најбољи и за промоцију БиХ. Ја настојим себе представити у најбољем свјетлу, па наравно онда и нашу државу тако да морам оправдати надимак Беаст.

За слиједећу пјесму коју Мерлина на утакмици консултоваћу се са његовом супругом

Говорио је и о многим пјесмама наших музичара које су пуштане прије почетка утакмица у НБА Лиги.

Кад сам стигао у НБА за мене је било ново да можете изабрати себи пјесму сваких неколико утакмица и питао сам да ли могу пустити нешто на Босанском, онда сам пуштао наше пјесме, попут Дине Мерлина.

Пјесма Дине Мерлина Нек падају ћускије била је на једној од утакмица.

Неки дан сам био са Дином Мерлином и објаснио му како сам дошао на идеју за ову пјесму и рекао ми је да ћу имати проблема са његовом супругом. Она не воли ту пјесму. Ја сам се извинио и рекао да ћу имати консултације прво са Амелом да ми одобри пјесму.

Повреда прошле године није прва, 2011.-те му је речено му је да неће никада играти

Бх. кошаркаш Јусуф Нуркић доживио је стравичну повреду ноге у марту 2019. године у дуелу Портланд Траил Блазерса и Брооклyн Нетса.

Ја сам и прије утакмице се осјећао одлично, играо сам најбољу утакмицу, био сам у најбољем ритму. Утакмицу једноставно нисмо могли завршити. Нисам се препао толико. Знао сам да је моја сезона тада завршена. Знао сам да сам сломио ногу али сам знао и да то није крај јер сам се сјетио Словеније. Многи не знају да сам 2011, сломио кост на нози, чак иста нога. И тада сам чуо да је доктор казао да нећу играти, нисам одустао, и вратио сам се након шест мјесеци.

Нуркић о Муси: Мора бити спреман кад добије прилику

Говорећи о предстојећој сезони у НБА лиги казао је да је потпуно спреман, и ментално и физички. Истакао је како се добро слаже са својим колегама у НБА. Такођер је истакао како сви који додју на Запад морају се показати дупло више него тамошњи играчи.

Морамо бити једноствано бољи од других да добијемо прилику у САД-у. Прву годину нисам баш знао добро Енглески, разумио сам али једноставно страх од говора. Брже се прича али сам се навикао, прихватили су ме.

Времена се мијењају и добијамо много раније боље понуде, као и Џанан Муса., казао је Нуркић

Прешао је у екипу гдје немају императив побједе. Он једноставно мора бити спреман за својих пет минута када добије прилику за бољи клуб. Никада не зната шта ће бити у сезони, кога ће мијењати, ко ће се повриједити. Сваке године у НБА долази нових 30 људи, свако је жељнији успјеха.