Нјујоршка филхармонија одржала је синоћ свој први концерт пред публиком, након историјског прекида од више од 13 мјесеци због пандемије корона вируса.

“У име свих нас на бини, добродошли назад. Дуго смо сањали о овом тренутку”, рекао је диригент Еса-Пека Салонен публици.

Концерт је одржан у Културном центру Шед на Менхетну, око три километара удаљеном од сједишта Филхармоније Грефен хола у Линколн центру који се реновира.

Број музичара је био смањен, а програм је трајао сат времена. Свирали су три дјела музичара Каролин Шо, Јана Сибелијуса и Рихарда Штрауса.

У Културном центру Шед, отвореном у априлу 2019. године, било је 150 гледалаца са маскама. Сједили су на столицама пореданим тако да се одржи физичка дистанца. Та сала иначе може да прими око 1.200 људи.

Издате су електронске карте са временом одређеним за улазак, а публици је прије уласка у дворану измјерена температура. Сваки гледалац је морао да има доказ о негативном тесту на вирус корона или потврду о завршеној вакцинацији 14 дана раније.

Салонен, 62-огодишњи музички директор Симфоније Сан Франциска и главни диригент Лондонског филхармонијског оркестра, гостујући је диригент овог програма који ће бити поновљен сутра навече.

“Ако смо нешто ми музичари вољели током протеклих 14 мјесеци, то је да ништа, апсолутно ништа, не може да замијени чин и ритуал живе изведбе”, рекао је он публици, која је одговорила овацијама.

Салонен је рекао да на овај концерт треба гледати као на нови почетак, сигнал за срећнија времена пред нама испуњена музиком и другим стварима које дају значење нашем постојању у овом узнемиреном свијету.

За време паузе у раду због пандемије, многи музичари су држали часове. Музичари Нјујоршке филхармоније добијали су плате, мада смањене, за разлику њихових колега, чланова Метрополитен опере којима су у више периода обустављана примања.

Нјујоршка филхармонија се посљедњи пут окупила пред публиком 10. марта прошле године за концерт Клода Дебисија, уз мецосопран Изабел Леонард и диригента Луиса Лангреа.

Од тада је само “шачица” музичара Филхармоније свирала заједно у јавности на малим покретним изведбама око Нјујорка и као квартет на Флориди, гдје су прописи због пандемије мање ригорозни.

Филхармонија се нада да ће наставити редовне концерте у септембру у другим дворанама у Линколн центру, док се не отвори њихова реновирана зграда у септембру 2022. године. Музичари филхармоније ће отворити љетњу серију Пикник наступа у Брајант парку у Нјујорку, који почињу 9. јуна и надају се да ће свирати у Вејлу, у америчкој држави Колорадо.

Нјихов ограничен повратак на сцену предњачи у односу на Бродвеј, који најављује могућа извођена у септембру и Метрополитена који ће се отворити 27. септембра, ако успије да постигне нове споразуме са запосленим.