Више региона на истоку Аустралије евакуисано је усљед обилних киша и поплава које су однијеле куће, потопиле путеве, блокирале градове, а у многим подручјима нема струје.

У Сиднеју, највећем граду земље, власти апелују да грађани остану код куће јер се велика брана излила,а мини-торнадо погодио је западно предграђе и оштетио више од 30 кућа, обарајућу дрвеће и далеководе, саопштиле су службе за ванредне ситуације.

Већина обале државе Нови Јужни Велс, у којој живи око трећина од 25 милиона становника аустралије, суочиће се са пљусковима и наредних дана.

Званкичници су издали девет наредби о евакуацији за око 15 области.

Телевизија је објавила снимке на којима се види штета коју су причиниле поплаве – куће у којима је вода до прозора, људи се крећу кајаком кроз улице и многи путеви су оштећени. Једну кућу вода је потпуно однијела. Локални медији јавили су да су влацниси куће евакуисани.

“Ово неће бити лака недјеља за нас. Киша може престати тек у четвртак или петак”, рекла је премијер Новог Јужног Велса Гледис Береџиклиан на телевизијском брифингу.

Метеоролози предвиђају за шире подручје Сиднеја вјетар који ће дувати брзином већом од 70 километара на час, уз налете вјетра од преко 90 километара на час.