Представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Представништво УНХЦР-а у БиХ данас ће посјетити избјегличко-прихватни центар Салаковац, гдје ће заједно са корисницима центра обиљежити 20. јуни – Свјетски дан избјеглица под глобалним мотом “Заједно можемо све постићи”.

Овом приликом ће у избјегличко-прихватном центру Салаковац визуелни умјетник Рикардо Друскић, заједно са корисницима центра, насликати мурал којим ће приказати да кроз толеранцију, повезаност и заједничке вриједности људи могу наћи снагу за оздрављење, обнову и чак напредовање, саопштено је из УНХЦР-а.

Догађају ће, између осталих, присуствовати министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић и представник УНХЦР-а у БиХ Луси Гање.

“Током рата у БиХ око 2,2 милиона грађана тражило је уточиште у земљама региона и широм свијета. Данас БиХ има прилику да прими избјеглице које бјеже од прогона и рата у потрази за заштитом и сигурношћу”, навели су из УНХЦР-а.

Ове године УНХЦР позива на веће укључивање избјеглица у здравствену заштиту, образовање и спорт.

“Заједничко искуство пандемије показало нам је да успијевамо само ако се држимо заједно. Наша главна порука је да заједно са избјеглицама можемо постићи било што. Заједно се лијечимо, учимо и напредујемо”, поручили су из УНХЦР-а.