Свечана церемонија обиљежавања 1. децембра, Дана Оружаних снага Босне и Херцеговине и 15. годишњице оснивања Оружаних снага Босне и Херцеговине одржана је у Дому ОС БиХ у Сарајеву, уз ограничен број присутних.

Свечаној церемонији присуствовали су чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, министар одбране БиХ Сифет Поџић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ генералпуковник Сенад Машовић, али и бројни други дужносници свих нивоа власти, као и највиши представници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, НАТО штаба Сарајево и ЕУФОР-а, саопћено је из Министарства одбране Босне и Херцеговине.

У свом обраћању члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић је истакао да му је част да се, у име Предсједништва БиХ као врховног команданта Оружаних снага, и у своје име, обрати, на 15. годишњицу Оружаних снага БиХ. Како је подсјетио, доношењем Закона о одбрани Босне и Херцеговине, као и Закона о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине, прије 15 година започет је процес успостављања професионалних и за различите задатке обучених оружаних снага наше земље. Тим прописима, омогућено је формирање таквих оружаних снага у које могу бити укључени сви, без обзира на етничку или вјерску припадност, под условом да у оквиру својих професионалних способности могу поднијети изазове које тражи припадност Оружаним снагама Босне и Херцеговине.

“Своју способност за највеће изазове наши војници показали су у оквиру мировних мисија Уједињених нација и НАТО савеза, гдје су учествовали у веома сложеним и захтјевним задацима, што је довело до тога да су добили високе оцјене у тим наднационалним организацијама”, рекао је Комшић.

Министар одбране Босне и Херцеговине др. Сифет Поџић је нагласио да су припадници Оружаних снага БиХ најбољи ресурс државе Босне и Херцеговине, те да су то небројено пута доказали професионализмом, знањем, стручношћу, а потврдили и несебичним ангажманом на помоћи другима у заштити од ширења корона вируса.

„Припадници наших Оружаних снага континуирано учествују у мировним мисијама и операцијама подршке миру под лидерством НАТО-а, УН-а и Европске уније, чиме доприносе афирмацији Босне и Херцеговине на међународном плану. Тиме је БиХ постала кредибилан партнер међународне заједнице у одржавању глобалног мира и сигурности, а сви ми смо с правом поносни на храброст, преданост и професионализам припадника наших Оружаних снага“, рекао је министар Поџић.

О резултатима и успјесима које су Оружане снаге Босне и Херцеговине постигле у претходном периоду, говорио је начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине, генералпуковник Сенад Машовић, који је, између осталог, истакао:

“Оружане снаге БиХ су млада институција, али је од свог оснивања до данас стално јачала и расла, те су се ОС БиХ развиле у препознатљиву војну снагу, како у регији, тако и шире. Реформа одбрамбеног система, којом су настале ОС БиХ, од релевантних фактора међународне заједнице је оцијењена као најуспјешнија у пост-Дејтонској БиХ. Као једина легална, легитимна и професионална војна снага државе БиХ, у протеклих 15 година професионалним и одговорним извршењем законом прописане мисије и задатака у земљи и иностранству, стекла је повјерење институција власти и становништва, као и значајан углед у међународној заједници. За то вријеме, без обзира на тешкоће које смо имали, остварили смо бројна достигнућа, значајан напредак и запажене резултате.”

Честитајући свим припадницама и припадницима ОС БиХ 1. децембар – Дан Оружаних снага БиХ и годишњицу формирања, генерал Машовић је поручио: “Очекујемо да сви народи и грађани БиХ буду поносни на своје оружане снаге, да буду уз њих и пруже им подршку у њиховом даљем развоју и напретку, на нашем заједничком путу ка евроатлантским интеграцијама.”

Током церемоније, презентован је пригодан видео о неким од великог броја успјешно проведених активности Оружаних снага Босне и Херцеговине у 2020. години, као и видео честитке које су пристигле од пријатеља и партнера са којим Оружане снаге БиХ успјешно сарађују.

На крају церемоније, уручене су златне плакете јединицама Оружаних снага Босне и Херцеговине за савјестан рад и допринос развоју Оружаних снага Босне и Херцеговине, саопћено је из Министарства одбране Босне и Херцеговине.