У Меморијалном центру Поточари данас је обиљежена 17. годишњица званичног отварања Меморијалног центра и укопа 107 идентификованих жртава геноцида почињеног у јулу 1995. године у Сребреници.

Меморијални центар је 20. септембра 2003. године отворио тадашњи предсједник Сједињених Америчких Држава Бил Клинтон.

Цвијеће на спомен обиљежја данас су положиле чланице Удружења “Покрет мајки енклава Сребреница – Жепа”, Удружења “Жене Подриња”, Удружења ” Жене Сребренице”, као и Удружења “Сребреничке мајке”, бошњачки представници у локалној власти Општине Сребреница и представници Уреда високог представника у нашој земљи.

Предсједница Удружења ” Покрет мајки енклава Сребреница – Жепа” Мунира Субашић изјавила је да је на данашњи дан, прије 17 година, послана порука мајки Сребренице да се у Сребреници десио геноцид.

“Овај Меморијални центар нам много значи и опомена је да се не понови геноцид и да се никада не заборави”, рекла је Субашић.

У Меморијалном центру Поточари 2003. године обављен је први укоп идентификованих жртава геноцида. Те године клањане су три џеназе и укопано је 969 жртава геноцида. Од тада до данас клањано је двадесет колективних џеназа и обављен укоп 6.652 жртава геноцида. Укопане жртве геноцида пронађене су на више од 150 различитих локација – од тога 77 масовних гробница.

У Меморијалном центру Сребреница – Поточари најмлађа укопана жртва је новорођенче Фатима Мухић, а најстарија жртва Шаха Измирлић је имала у вријеме убиства 94 године.