На локалитету Меморијалног комплекса у Жепи обиљежена је 26. годишњица пада енклаве, заштићене зоне Уједињених нација (УН) Жепе и злочина над Бошњацима тог подручја.

Резолуцијом Вијећа сигурности Уједињених нација од 6. маја 1993. године Жепа је проглашена заштићеном зоном.

На данашњем обиљежавању подсјећено је да међународна заједница није стала у заштиту сигурних зона, најприје Сребренице, а онда и Жепе.

Присутнима се у име бораца Жепске бригаде АРБиХ обратио Аго Хоџић који је подсјетио на херојску борбу бораца предвођених командантом Авдом Палићем.

Присутнима се обратила и Мунира Субашић, предсједница Удружења “Покрет мајки енклава Сребреница и Жепа”, која је казала да жртве Сребренице и Жепе никада не смију бити заборављене.

Истакла је да је побједа породица жртава над злочинцима у хиљадама одрасле дјеце чији су очеви убијени.

Субашић је поздравила и одлуку Високог представника Валентина Инцка о законским одредбама којима се забрањује негирање геноцида и глорифицирање ратних злочинаца, те је рекла да је то била обавеза према жртвама.

Дио становника Жепе спас је покушао наћи преласком Дрине, у Србији, а тамо су заточени у логоре Митрово Поље и Шљивовица. Они који су остали у Жепи аутобусима су пребачени до територије под контролом Армије РБиХ. Након што је из Жепе изашао посљедњи аутобус с цивилима, јединице ВРС којима је командовао Ратко Младић заробили су Авду Палића, Мехмеда еф. Хајрића и Амира Имамовића, који су учествовали у преговорима о евакуацији цивила.

Током опсаде Жепе погинуло је 457 њених бранилаца.