У Ступном Долу обиљежена је 27. годишњица злочина којег су над бошњачким цивилима починиле јединице Хрватског вијећа обране (ХВО). У само једном дану убијено је 38 цивила, а село је спаљено до темеља. Истог дана, у Варешу је убијено седам цивила.

На данашњи дан 1993. године, специјалне јединице Хрватског вијећа обране “Апостоли” и “Матурице” у варешком селу Ступни До убиле су 38 цивила. Међу убијенима је било петеро дјеце и 17 жена. Иако се навршило 27 година, бол је и даље присутна на сваком педљу овог варешког села.

ШЕВАЛА БЕГАНОВИЋ, житељка Ступног Дола

“Исто стање, као да је јучер било. Ништа се не мијења”.

На исти дан, 23. октобра 1993. године и у Варешу је убијено седам цивила. За злочине почињене у Ступном Долу и Варешу процесуирани су Ивица Рајић, Мирослав Анић-Фирга и Доминик Илијашевић-Цомо, који након бијега из мостарског затвора живи у Хрватској.

ЕМИР ЛИКИЋ, предсједник МЗ Ступни До

“Дабогда се ово никад и никоме не поновило, а ми морамо на овим просторима у Варешу живјети заједно јер живимо стотинама година. Значи, суживот мора постојати”.

ЗДРАВКО МАРОШЕВИЋ, начелник Опћине Вареш

“Окренимо се будућности, а прошлост свако на свој начин да погледа и, наравно, сви они који су криви да се приведу правди јер само такав начин нама осигурава бољу будућност”.

Овогодишње обиљежавање страдања Бошњака Ступног Дола окончано је у мјесном гробљу, гдје је уприличен пригодан вјерски програм.

Због неповољне епидемиолошке ситуације, програм обиљежавања знатно је редуциран.

Јучер је у Варешу организирано окупљање и мимоход чланова Удружења логораша “23.октобар 93”, а меморијални поход “Траса спаса-Ступни До 23. октобар” ове године није одржан.