У селу Трусина код Коњица обиљежена је 28. годишњица од ратног злочина над Хрватима тог краја који су 1993. починили припадници Армије РБиХ.

Испред спомен-обиљежја постављени су вијенци, запаљене свијеће и служена миса за све жртве.

Фра Ивица Каратовић измилио је молитву Опела за покојне те служио мису уз концелебрацију шесторице свећеника из Коњица.

“Не дозволимо више да човјек, човјеку буде вук него нека му буде јање, тј. Исус Крист који је свој живот дао за друге”, рекао је, уз остало, у својој проповиједи фра Ивица.

Злочин се догодио у јутарњим сатима, а починили су га припадници јединице за посебне намјене “Зулфикар”.

За овај злочин правоснажно су осуђени Един Џеко на 13 година затвора и Расема Хандановић, која је по признању кривице осуђена на пет и пол година затвора.

Суд БиХ је због злочина у Трусини изрекао и пресуду од 15 година Нихаду Бојаџићу, док су Неџад Хоџић и Менсур Мемић осуђени на 12, односно 10 година.

Поступак против Зулфикара Алишпаге, заповједника Специјалног одреда за посебне намјене “Зулфикар” Армије БиХ, у овом предмету је 2014. године био одвојен због болести. Пред Судом БиХ сада му се суди због оптужбе да је пропустио да предузме мјере на кажњавању потчињених припадника АРБиХ због убиства 18 цивила и 4 припадника Хрватског вијећа обране (ХВО).

Подсјећамо, Уставни суд Босне и Херцеговине одбио је прошле године као неосновану призив Менсура Мемића коју је поднио против пресуде којом је осуђен на десет година затвора за злочин почињен у селу Трусина код Коњица.

Мемић, некадашњи припадник одреда Зулфикар, који је осуђен због учешћа у стријељању шест припадника Хрватског вијећа обране (ХВО), поднио је апелацију тврдећи да му је у цјелокупном поступку прекршено право на праведно суђење.