У организацији опћине Томиславград и Удруга проистеклих из Домовинског рата у суботу је свечано обиљежена двадесет и девета обљетница утемељења бригаде “Краљ Томислав” из Томиславграда.

Програм обиљежавања је иначе започео Светом мисом за погинуле и нестале хрватске бранитеље у Спомен-базилици у Томиславграду коју је предводио фра Драго Вујевић уз концелебрацију свећеника из томиславградског деканата.

Услиједила је свечана поворка улицама Томиславграда коју су чинили припадници хрватске повијесне постројбе Хајдучке дружине Мијата Томића, културно умјетничка друштва с подручја опћине, омладински погон ХНК Томислав са ратним стјеговима и др. до спомен-обиљежја хрватским бранитељима гдје су положени вијенци и запаљене свијеће.

Вијенце су положили бранитељске удруге произишле из Домовинског рата из Томиславграда, представници бранитељских удруга Херцегбосанске жупаније, Оружаних снага БиХ, опћински представници власти, изасланства Владе и Скупштине Херцегбосанске жупаније, ратни заповједници бригаде “Краљ Томислав”, изасланства опћина Купрес и Рама, Управе за питање бранитеља Херцегбосанске жупаније, засланство Хрватског народног сабора и министра хрватских бранитеља Томе Медведа те представници бранитељских удруга с подручја Републике Хрватске.

Кратку молитву испред спомен обиљежја за све покојне хрватске бранитеље одржао је Драго Вујевић након чега је у кино дворани уприличена свечана академија у поводу 29. обљетнице оснутка Бригаде краља Томислава кроз коју је према службеним евиденцијама од 1992 до 1995 прошло више од 7 тисућа бојовника, а о тежини њиховог ратног пута говори податак од 117 погинулих.

Уз поздравни говор предсједника Опћинског вијећа Томискавград Илије Папића, посебно упућен обитељи погинулих и насталих хрватских бранитеља те свим њезиним припадницима „Прве и најбоље ратне бригаде” из Домовинског рата, назочнима се такођер обратио водитељ Одјела за бранитеље ХВО-а и Домовински рат Хрватског народног сабора Владо Џоић, предсједник ХВО-а Томиславград Мијо Токић, некадашњи министар обране Херцег-Босне Владимир Шољић.

О ратном путу бригаде и устроју ХВО на овим просторима говорио је професор Илија Вучур из Хрватскога меморијално-документацијскога центра из Загреба, а уиме обитељи погинулих хрватских бранитеља назочнима се обратио Јозо Шпикић.

Све назочне посебно је обрадовала видео честитка легендарног заповједника бригаде „Краљ Томислав” из Томиславграда Жељка Гласновића.

Завршетком свечаног дијела приређено је дружење бранитеља, а иначе Дан бригаде „Краљ Томислав“ из Томиславграда се одржава у склопу духовно-културне манифестације „Дани св.Николе Тавелића”.