На корак смо до септембра, а још је неизвјесно како ће изгледати нова шкоска година. Прошлу су ученици завршили онлајн. Био је то изазов школарцима, а главобоља многим родитељима – посебно оним из најугроженијих категорија.

У трошној и недавно поплављеној кући породице Муратовић код Кисељака, четири школарца различитих узраста бораве са незапосленим родитељима у једној просторији без струје и воде. Користе један таблет за праћење наставе добијен од Фондације.

СЕНАДА МУРАТОВИЋ, мајка

„Значи један је шести, један пети, један трећи, један први. Нема шансе да се изађе на крај. Ја као мајка сам се потрудила како сам могла и са ситуацијом у којој смо се налазили”, рекла је Муратовић.

Да ће стање бити тешко за основце, ако буде поново он-лине наставе, рекли су нам и из школе Кисељак, наводећи да је обезбијеђен минимум, а то сигурно није довољно. Свједоче томе и из Удружења.

НЕЏАД ЈУСИЋ, Удружење “Еуро Ром”, Тузла

„Њима треба помоћ. Уколико им ускратимо да немају основе за праћење наставе, изгубит ћемо још више генерација него што смо изгубили“ казао је Јусић.

На срећу, мало боље стање је са средњошколцима. Елдар Хусић је завршио основно образовање и уписао Саобраћајну школу у Тузли. Олакшица током школовања бит ће му уручени таблет и стипендија од 80 КМ мјесечно, за шта ће ускоро потписати уговор.

ЕЛДАР ХУСИЋ, ученик

„Значит ће ми пуно за школовање. Ако треба нешто могу за школу узети и тако. То ћу употријебити“, истакао је Хусић.

НЕЏАД ЈУСИЋ, Удружење “Еуро Ром”, Тузла

„У овој школској години ћемо имати 85 стипендија, за 85 ученика који ће похађати средње школе на подручју ТК“, додао је Јусић.

За обезбијеђен минимум, по обичају, заслужне су хуманитарне организације. Пројекат је подржао Град Тузла, а остали надлежни и даље посматрају. А заштита од пандемије? Мртво слово на папиру. У урушеној кући Муратовића су двије породице, међу којима недавно оперисана жена. Од поплаве током невремена, нико их није посјетио.

СЕНАДА МУРАТОВИЋ, мајка

„Разбијен је кров. Вода је процурила директно унутра гдје ми спавамо, гдје боравимо. То смо пријавили Цивилној заштити, међутим још нико није се јавио, ни дошао да види то“, додала је Муратовић.

Док подаци да су од уписаних 85, 83 ученика прошле године завршила средњу школу, они попут наше саговорнице, надају се да ће њихови малишани имати барем основне услове за школовање и дјетињство. Ова четири школарца и остали слични њима, заслужују нормалан живот и одрастање у здравом окружењу!