Градска бибилиотека Какањ, поводом 120 година постојања града и 15. априла – Дана опћине, објавила је књигу “Урбанизација Какња – од колоније до савременог града“, аутора Раифа Чехајића.

У три поглавља (Настанак насеља, Урбанизација и Рефлексије урбанизације на живот становништва), аутор је описао хисторију Какња с аспекта урбанизације и њеног утицаја на становништво.

Промоција књиге заказана је за петак, 9. априла у Градској бибилиотеци.

Директор Градске бибилиотеке Сенад Н. Чишија, у предговору књиге записује да “Какањ, као рударски град, има невољу да се ријетки усуде писати о граду”.

Зато, сматра Чишија, Какањ је остао ускраћен за истраживачке радове о свом развоју и животу у свим подручјима људског дјеловања: привреди, култури, спорту, урбанизацији, саобраћају, политичком животу, етнографији, етнологији.

Рецензент Мирза Џанановић оцијенио да је “процес трансформације Какња од колоније до модерног града трајао више од цијелог стољећа, а обиљежен је утјецајима различитих глобалних фактора попут раздобља ратова и мирова, дјеловања различитих политичких, идеолошких, друштвених, економских и других система и модела”.

Рудник и његов град су током тог периода прошли кроз различите фазе успона, стагнација и падова, али је увијек била присутна једна константа – Рудник.

Књига “Урбанизација Какња – од колоније до модерног града“, каже Џанановић, није само прича о зградама, цестама и индустријским погонима, нити је то прича о поприлично апстрактном појму града. Књига је прича о људима, без којих би уосталом сваки град и био само пуки низ објеката направљених од бетона, челика, стакла или неког другог погодног или доступног материјала.