Бањалучка глумица и театролог проф. др. Љиљана Чекић објавила је на данашњој прес-конференцији у Босанском народном позоришту (БНП) Зеница представе које су ушле у селекцију 20. фестивала босанскохерцеговачке драме “Зеница 2021”.

У жељи да се овогодишњи фестивал ипак одржи и уз присуство публике у сали, БНП је одлучио термин овогодишњег фестивала, који традиционално почиње крајем априла, помјерити за септембар ове године.

– О тачном термину бит ћете обавијештени благовремено. Селекторица је имала велики посао у својим рукама, јер је овогодишња селекција обухватала двије сезоне, од марта 2019. до марта 2021. године. Што се тиче БНП-а, ми смо навикли да имамо премијеру – то је већ традиција уназад неколико година. Ове године најављујемо да је то представа “Седам страхова”, за коју су већ пробе у току – казала је портпаролка БНП-а Мерима Хандановић.

Она је подсјетила да је представа рађена према истоименом роману зеничког аутора Селведина Авдића те у режији Селме Спахић.

Селекторица Чекић, која је изабрала преосталих седам представа такмичарског програма, истакла је да је позоришна продукција због пандемије коронавируса битно самањена, а рад и бх. позориштима често се заустављао због болести и изолације.

– Цјелокупној овогодишњој продукцији иманентна је атмосфера пандемије, јер је она неминовно уткана у сваки процес рада. А тај процес често је трајао неуобичајено дуго, управо због актуелних дешавања – истакла је Чекић.

Сва догађања, подвлачи, ипак су изазовна те ће, можда, бити и прекретница у будућем животу и раду позоришта, али да ће тек проток времена показати какве је посљедице пандемија оставила.

– Врло је важно и искрено се надам да ће ова ситуација да се смири и да ћемо имати прилику да пратимо фестивал у којем ће бити публика и представе уживо. Јер, театар преко интернета, једноставно, није та естетика и то није та умјетност. Као селекторица, одгледала сам 20-ак представа – навела је Чекић.

У званичну селекцију 20. фестивала бх. драме, истиче, изабрала је представе бх. позоришта, јер због ограничења кретања није било могуће да бира и представе иностарних позоришних кућа.

У такмичарски програм тако су уврштене представе: То никад нигдје није било (Народно позориште Сарајево), Дервиш и смрт (Народно позориште Републике Српске Бања Лука), Идентитлук (Студио за изведбене умјетности, Хрватско народно казалиште Мостар, Народно позориште Мостар), Ништа нас не смије изненадити (Позориште младих Сарајево, у коопродукцији са Фестивалом МЕСС), Крекетање (Народно позориште Тузла), Шиндлеров лифт (Камерни театар 55 Сарајево) и Није човјек ко не умре (Позориште Приједор) те Седам страхова, као премијерна представа домаћина фестивала, БНП-а Зеница.

Пратећи програм овогодишњег Фестивала, напоменула је портпаролка БНП-а Хандановић, бит ће објављен тек када буде познат тачан термин у којем ће бити и одржан.