Народно позориште у Мостару (НПМ) расписало је јавни позив за судјеловање на осамнаестом издању Међународног фестивала комедије “Мостарска лиска”, које ће бити одржано од 28. свибња до 2. липња 2021. године.

Право пријаве имају сва професионална казалишта, казалишне трупе и остале организацијске форме професионалне казалишне продукције које су продуцирале представу комедиографског жанра у раздобљу од 1. сијечња 2018. године па до дана истека рока за пријаве, приопћено је из НПМ-а.

Рок за пријаве на истјече 15. ожујка, а правила и образац за пријаве објављени су на службеној интернетској страници Народног позоришта Мостар.

Награде Фестивала додјељује стручни жири, и то: Велику лиску – Гран при фестивала, награду за најбољу представу у цјелини; Велику лиску – награду за најбољег глумца Фестивала; Велику лиску – награду за најбољу глумицу Фестивала и Велику лиску/плакету Ахмет Обрадовић – награду за најбољу режију.

Стручни жири након сваке изведене представе у натјецатељској конкуренцији додјељује и Малу лиску, односно награду за најбољег глумца или глумицу вечери, док награду за најбољу представу додјељује и жири публике те жири медија.

Организатори подсјећају како је награду за најбољу представу у цјелини на прошлогодишњој “Мостарској лиски” освојила представа “Идентитлук”, која је рађена у копродукцији Народног позоришта у Мостару, Хрватског народног казалишта у Мостару и Студија за изведбене умјетности из Мостара, у режији Тање Милетић Оручевић.

Награду за најбољу глумицу Фестивала освојила је Ајла Хамзић за наступ у наведеној представи, док је награду за најбољег глумца Фестивала освојио Емир Хаџихафизбеговић за улогу у представи “Сјећаш ли се Доли Бел” Абдулаха Сидрана, у режији Кокана Младеновића, насталој у продукцији Камерног театра 55.