Међународни механизам за кривичне судове у Хагу /ММКС/ одбацио је захтјев за пријевремено пуштање на слободу некадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Станислава Галића, који је пресудом Хашког трибунала осуђен на доживотну казну затвора на основу оптужбе за злочине у Сарајеву.

Предсједник Механизма Кармел Ађијус навео је у саопштењу да Галић још не испуњава услове за разматрање могућности пријевременог пуштања на слободу, јер није одслужио двије трећине казне.

Он је подсјетио да је у октобру прошле године примио захтјев у којем Њемачка, гдје Галић /78/ тренутно служи казну, указује на одредбу у њемачком закону по којој је након одслужења 15 година казне 18. децембра 2014. године стекао право да остатак казне одслужи условно.

У саопштењу се истиче да Галић није предочио било какве олакшавајуће нити ванредне околности које би можда могле да му гарантују пријевремено ослобађање.

Ађијус подсјећа да је 2015. године тадашњи предсједник ММКС-а Теодор Мерон процијенио да Галићева доживотна казна траје укупно 45 година, а да је већ напоменуо у ранијој одлуци донесеној 2019. године да Галић тек 13. децембра 2029. године може да испуни услов одслужења двије трећине казне.

Галић је ухапшен 20. децембра 1999. године, а сљедећег дана пребачен је у јединицу за притвор у Хагу. Пред судом се појавио 29. децембра 1999. године, а 5. децембра 2003. године осуђен је на 20 година затвора.

Жалбено вијеће одбило је све жалбе Галића и казну преиначила у доживотну 30. новембра 2006. године.