Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић отворио је централни дио манифестације “Одбрана БиХ – Игман 2020”, којом се традиционално указује почаст браниоцима Босне и Херцеговине, шехидима и погинулим борцима Армије Републике Босне и Херцеговине и Министарства унутрашњих послова, те преживјелим ратним ветеранима.

Јавна установа “Фонд меморијала Кантона Сарајево” ове године је организирала манифестацију чија се централни дио традиционално одржава на планини Игман, међутим ове године због епидемиолошке ситуације у БиХ централни догађај је уз максимално поштивање сигурносних мјера морао бити обављен у Мултимедијалној сали Меморијалног центра Ковачи, под слоганом “остани кући и посвједочи”.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић говорећи о обиљежавању годишњице битке на Игману поручио је да се данас сјећамо једне од величанствених битака које је водила Армија РБиХ у одбрани Босне и Херцеговине , а те 1993. године на Игману, захваљујући храбрим браниоцима Босне и Херцеговине, храбрим браниоцима ове земље, спријечен је непријатељ да потпуно блокира Сарајево.

Да се десила та блокада, то би имало свог утицаја, како на стратешком, политичком, војном, али и сваком другом плану. Захваљујући браниоцима, захваљујући Армији РБиХ, то се није догодило. Главни град Босне и Херцеговине није био потпуно блокиран. Имао је везу са свијетом путем преко Игмана. Наравно, сјећамо се свих битака, сјећамо се свега онога што се дешавало у периоду од 1992. до 1995. године. Сјећамо се и ради себе и ради будућих генерација, ради свих нас – нагласио је Џаферовић.

Напомиње да је управо у томе била највећа снага Армије РБиХ, која је једина оружана сила која у ратовима у бившој Југославији, није чинила масовне организиране злочине, није чинила удружени злочиначки подухват, етничко чишћење, убиства, мучење цивилног становништва. Већином је у својим редовима имала Бошњаке, али и припаднике других бх. народа.

Док су други систематски чинили злочине, на територији под контролом АРБиХ, једине легалне и легитимне власти предвођене рахметли Алијом Изетбеговићем, злочини су спрјечавани а злочинци систематски кажњавани и у томе је кључна разлика између њих и нас. Био је појединачних злочина припадника АРБиХ, они су осуђени и ми немамо никакав проблем с тим. Оно што нећемо дозволити је да се изједначавају стране у рату – истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ

Налашава да да смо и данас свједоци да се у сусједству награђују оптужени за ратне злочине, док у комшилуку злочинац који је наредио оснивање логора “Сушица” у Власеници постаје члан државне скупштине.

У БиХ већ годинама свједочимо оспоравању правоснажних пресуда, а с друге стране још погубнијој пракси да се пресуђени злочинци награђују, а њихов злочин слави. Политике које се тиме баве неће успјети измјенити истину, нити ће из нашег колективног сјећања успјети избрисати слике зла које смо преживјели и које памтимо као опомену да нам се више никада не понови – упозорио је.

Додао је да борба за очување БиХ још увијек траје, само што се борба умјесто мецима и гранатама води политичким средствима.

Будите сигурни да они неће успјети, нису успјели ни онда када су били много снажнији него данас. Очуват ћемо БиХ јер су људи који воле ову земљу много јачи и одлучнији него што то они мисле. Поново их позивам да се окане сецесионистичке и националистичке политике – закључио је Џаферовић

Министар за борачка питања КС Хајрудин Грабовица нагласио је значај да се на младе генерације пренесе оно што се десило деведесетих година на простору БиХ. Истакнуо је да се путем ове манифестације желе послати двије поруке, једна пријатељима, а једна непријатељима.

Свједочимо да БиХ има све више пријатеља, понајвише јер је истина на страни часне борбе за опстанак ове земље. На жалост идеја о подјели БиХ још увијек живи, али свједоци смо да она из дана у дан наилази на све већи отпор – подвукао је Грабовица.

Манифестација “Одбрана БиХ – Игман 2020” почела је у понедјељак 3. аугуста, парастосом у Старој православној цркви у Сарајеву, а настављена је јучер отварањем изложбе “Домовина у срцу” у ММЦ/Амфитеатру на Ковачима, након чега је одржано предавање о теми “Алија Изетбеговић – врховни командант Оружаних снага Републике Босне и Херцеговине”.

Данас су учесници положили цвијеће на мјестима страдања грађана Сарајева – Алипашиној џамији, Спомен – обиљежју убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992-1995, Вјечној ватри, Маркалама и Ковачима. Уприличен је културно – умјетнички програм који је обхватио представу “Хаџера” и обилазак изложбе “Домовина у срцу”.

Покровитељи манифестације су предсједавајући и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.