Процијењено је да ће једногодишња одгода Олимпијских игара у Токију коштати Јапан 300 милијарди јена (2,9 милијарди америчких долара), укључујући 100 милијарди јена за борбу против новог коронавируса, објавили су данас локални медији.

Локални организацијски одбор, владе Токија и Јапана одлучит ће како ће подијелити тај финансијски терет.

Из Међународног олимпијског одбора су поручили да ће покрити дио трошкова изазваних одгодом, али још увијек нису објавили детаље.

Прије него што су у марту одлучили да ће одгодити одржавање Олимпијских игара на годину дана, очекивани трошкови њиховог одржавања у Токију били су процијењени на 1,35 милијарди јена, односно више до 12 милијарди долара.

Организатори, градска и централна власт у сриједу би требало да објаве извјештај о подузетим мјерама у борби против Цовида-19, објавио је “Кyодо Неwс” позивајући се на неименоване изворе. Трошкови проведбе тих мјера укључиват ће здравствену инфраструктуру као што су систем тестирања и набавка потребне опреме за спрјечавање ширења вируса.

Домаћин Олимпијских игара и Влада Јапана нису успјели зауставити садашњи пораст у броју заражених, што је потакнуло захтјеве да се у Токију и још неким већим градовима смањи број сати током којих ресторани и барови могу бити отворени.

У Јапану су у суботу регистроване 2674 новозаражене особе, што је највећи дневни пораст од избијања пандемије. Јапан је до сада избјегао ширење вируса какво је забиљежено у Европи или Сједињеним Државама, а статистика показује око 148.000 укупно заражених и више од 2.100 смртних случајева повезаних са Цовидом-19.