Послије Гане, Руанде, Нигерије, и Босна и Херцеговина улази на списак држава којима су испоручене вакцине путем Ковакса. Фајзер вакцина одмах ће се распоредити ентитетима и Брчком. У дистрикту – пресрећни, иако им стиже само 612 доза Фајзера. До сада нису добили ниједну. Покушали су вакцине директно набавити, али, пошто су мало тржиште, ниједна веледрогерија није се прихватила посла. План вакцинације одавно имају.

“Имамо 250 здравствених радника који ће се вакцинисати по приоритетима, од лица која раде у ковид амбулантама, тријажним центрима, хируршким гранама и у КОВИД болници. Негдје око 600 грађана, односно здравствених радника моћи ћемо вакцинисати. Према нашим евиденцијама, укупно имамо у ЈЗУ око 750 запослених”, казао је из Одјељења за здравство Владе Брчко дистрикта Сеад Шадић.

Неки љекари су се вакцинисали у Србији. У Брчком, као и у ентитетима, Фајзерове вакцине које би требале стићи у четвртак користиће се као прва доза. Наредне двије Коваксове испоруке биће Астразенекине вакцине, а, како сазнајемо, за ревакцинацију надлежни рачунају на Фајзер који ускоро треба стићи преко ЕУ механизма. Вакцинација у Републици Српској већ тече у складу са препорукама.

“Вакцина произвођача Фајзер Бионтек је планирана за вакцинацију такође приоритетних група, с тим што ћемо у одређеном сегменту обухватити и особе са више хроничних обољења којима се управо препоручује ова вакцина, и на тај начин ћемо заокружити и тај сегмент”, истакао је директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Одговор о плану имунизације добили смо од само неколико кантона. Док неки још не знају ни колико ће вакцина добити, други имају прецизније податке. Кантону Сарајево припашће 21 одсто од укупне количине Фајзер вакцина за Федерацију.

“Први на листи су здравсвени радници који требају бити вакцинисани. У Кантону Сарајево има скоро седам хиљада здравствених радника, што у јавном што у приватном сектору. Сви су укључени у лијечење КОВИД пацијената”, истакла је епидемиолог Аида Питић.

Босна и Херцеговина је кроз Ковакс механизам наручила и платила милион 232 хиљаде доза вакцина. Из буџета ентитета и Брчко дистрикта издвојено је готово 13 милиона долара, а та количина предвиђена је за имунизацију 20 одсто становништва. Према најавама министра иностраних послова Бисере Турковић, коју у Министарству цивилних послова још не могу потврдити, 36.000 доза АстраЗенека вакцина требало би да стигне 29. марта, а 22. априла још 76.000 доза, такође кроз Ковакс.