Један од горућих проблема у Херцеговачко-неретванској жупанији протеклих седам година је тај што нема равнатеља полиције. Због таквог стања није могуће проводити унутрашњу контролу, распоређивати ни одликовати полицијске службенике. Након суботњег хулиганског напада на мјештане у Доњој Махали у Мостару, поново је актуелизовано питање равнатеља полиције. И даље је на чекању јер је данашња сједница владе, како је саопћено, одгођена.

Именовање вршитеља дужности равнатеља полиције, како је било планирано, требало је бити једна од точака дневног реда сједнице Владе Херцеговачко-неретванске жупаније. Но, сједница није ни одржана.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, портпарол Владе ХНЖ

„На данашњој сједници Владе ХНЖ било је у Дневном реду планирано неколико точака дневног реда које су с правом изазвале велику позорност јавности. Након уводне расправе, на захтјев министара из СДА, а због – како су навели, потребитих додатних конзултација, сједница Владе је одгођена и одржат ће се најкасније у року од седам дана“.

Како сазнајемо, ХДЗ-ов министар унутарњих послова је на мјесто в.д. равнатеља Полиције именовао тренутачног самосталног инспектора чему се противи СДА, тврдећи да на то мјесто може доћи само главни инспектор.

ШЕРИФ ШПАГО, предсједавајући Скупштине ХНЖ (СДА)

„Ми смо, не за два дана него сутра, да се именује али у складу са законом. Тамо, ако закон предвиђа да предност имају полицијски службеници са чином главног инспектора, онда не може доћи приједлог, како имамо информације да ће бити, особа са чином самосталног инспектора, значи нижи по хијерархији“.

СЛАЂАН БЕВАНДА, министар унутрашњих послова ХНЖ (ХДЗ БиХ)

„В.д. комесара може бити главни и самостални инспектор. Тренутачно у МУП-у ХНЖ-а имају три главна инспектора, с тим да је један главни инспектор стекао увијете за мировину, међутим, као и добар дио његових колега који су стекли увјете за мировину, користе ситуацију да не постоји комесар полиције тј. нема особе која им може потписати рјешење о мировини и они још увијек раде“.

Договор између СДА и ХДЗ-а БиХ је да министар и равнатељ полиције не могу бити из истог народа. То, као и бројна друга питања, опорба сматра лошом трговином двије владајуће странке у Жупанији.

СЛАВЕН РАГУЖ, заступник у Скупштини ХНЖ (ХРС)

„Имамо ситуацију да је министар Фалаџић самовољно и протузаконито, што је Суд доказао, престао исплаћивати плаћу бившем равнатељу без да је именован нови. Дакле, имамо један каос чију одговорност сносе двије владајуће партије у овој жупанији и који из разлога своје политичке трговине нису довели МУП у ред, какав би тај ред требао бити.“

АНЕР ЖУЉЕВИЋ, заступник у Скупштини ХНЖ (СДП)

„Та трговина која влада између СДА и ХДЗ је доведена до усијања, да су на крају изгубили сви у том процесу. Значи, они су хтјели да имају једни све, други све. На крају немају ни једни ни други ништа али су највише изгубили грађани и полицајци који, практично, са своје стране покушавају да очувају систем сигурности у функцији.“

Модел именовања равнатеља Полиције добро је замишљен, али тешко проводив у дјело, сматрају стручњаци.

САНДИ ДИЗДАРЕВИЋ, професор криминалистичке психологије

„Овдје је то искључиво политички договор, односно политички не-договор двије политичке странке и, нажалост, ако је нетко очекивао да ће то ићи тек тако једноставно, бојим се да неће.“

Именовање равнатеља Полиције неће преко ноћи ријешити нагомилане проблеме. Тренутачно у МУП-у Херцеговачко-неретванске жупаније недостаје 228 полицијских дјелатника, 64 намјештеника, док 50 упосленика, због непостојања равнатеља, не може отићи у мировину.