Сједница Заједничке комисије за одбрану и сигурност Босне и Херцеговине заказана за данас није одржана због недостатка кворума.

Како је саопћио предсједавајући Комисије Асим Сарајлић, изостанак са сједнице раније су најавили њени чланови – Бариша Чолак, Средоје Новић и Драган Мектић.

“Осталих девет чланова Комисије је запримило позив на вријеме”, казао је Сарајлић, додајући како се сједници одазвало укупно шест чланова, а што је недовољно за рад Комисије и одлучивање.

Иначе, сједници Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ, поред предсједавајућег и замјенице предсједавајућег Асима Сарајлића и Борјане Кришто, одазвали су се и чланови Комисије – Марина Пендеш, Зукан Хелез, Амир Фазлић и Шемсудин Мехмедовић, као и други позвани дужносници, међу којима и министар одбране БиХ и његови замјеници.

Како је најављено, о новом термину за одржавање сједнице њени чланови и гости бит ће накнадно обавијештени.

Према најављеном дневном реду на сједници, која је одгођена, требала је бити разматрана посланичка иницијативе Клуба СДА – којом предлажу да Министарство одбране БиХ за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ сачини извјештај о условима рада припадника Оружаних снага БиХ, обухватајући њихов службени, лични, породични и укупни друштвени стандард, те да евентуално предложи мјере за побољшање стандарда припадника Оружаних снага БиХ.

Такођер, требало је разматрати и посланичку иницијативу Аиде Баручије, Бранислава Бореновића, Дженана Ђонлагића, Едите Ђапо, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић-Лепић, Саше Магазиновића и Шемсудина Мехмедовића – којом се тражи да Ударна група за борбу против трговине људима и организиране илегалне имиграције, путем Министарства сигурности БиХ и Вијећа министара БиХ, достави Парламентарној скупштини БиХ извјештај о раду за период 2018 – 2020.

Између осталог, на дневном реду била је и Информација о тренутним активностима које се воде са земљама с којима је Босна и Херцеговина у преговорима о потписивању споразума о реадмисији-реализација закључка Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ усвојеног на 12. сједници.