Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је 7.257.600 КМ без ПДВ-а, односно 8.491.392 КМ са укљученим ПДВ-ом, за набавку 160.000 доза вакцина против Ковид-19 за вакцинацију 80.000 лица.

На сједници је прихваћена информација о потреби обезбјеђивања финансијских средстава за набавку додатних количина вакцина за спровођење процеса вакцинације против Ковид-19 у РС, а Институт за јавно здравство РС задужен је да изврши набавку вакцина.

Управни одбор Компензационог фонда РС упознао се са информацијом о потреби за додатним средствима за набавку тестова за доказивање антитијела анти-САРС-ЦоВ-А (ИгМ и ИгГ).

“Одобравају се новчана средства у укупном износу од 300.000 КМ са урачунатим ПДВ-ом за набавку тестова за доказивање антитијела анти-САРС-ЦоВ-А – ИгМ и ИгГ”, саопштено је из Владе РС.

Осим тога одобрена је исплата у укупном износу до 6.000.000 КМ за потребе суфинансирања капиталних инвестиција у пољопривредној производњи, у сврху финансијске помоћи произвођачима и прерађивачима за санирање посљедица изазваних коронавирусом.

“Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваки пословни субјекат и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања у складу са Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи које је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде”, истакли су у саопштењу.

Одобрена је и исплата 168.079 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних коронавирусом по основу искориштених туристичких ваучера у периоду 1. до 28. фебруара ове године за 31 пословни субјекат.

Утврђен је приједлог Уредбе о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март 2021. године, који ће бити достављени Влади РС на разматрање и усвајање.

“Уредбом се уређују корисници средстава, услови за додјелу средстава, као и друга питања од значаја за остваривање права на додјелу средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март. Предложена уредба произашла је из потребе да се помогне привредним субјектима и другим правним лицима који нису могли обављати регистровану дјелатност у марту 2021. године дуже од пет дана, у циљу санирања посљедица пандемије коронавируса на њихово пословање”, навели су у саопштењу.